Marynowane kurki to obowiązkowa pozycja na liście przetworów do zrobienia latem i jesienią. Ogólnie marynowane grzyby są smaczne, jednak kurki swoim smakiem biją na głowę nawet marynowane maślaki lub opieńki. Przepis na kurki w occie jest bardzo prosty, ale żeby dodatkowo podkręcić smak grzybów, do zalewy polecam dodać odrobinę miodu. W końcu połączenie złotych grzybów i złotego miodu nie może nie być strzałem w dziesiątkę.
Zobacz wideo Musisz wypróbować te przepisy z kurkami w roli głównej
Jak zrobić kurki? Włóż do słoika i zalej zalewą
Składniki:
- ok. 1,5 kg świeżych kurek,
- 4 szklanki wody,
- 1 szklanka octu,
- 2 łyżki miodu,
- łyżka nasion gorczycy,
- 1 pełna łyżka soli,
- 8 listków laurowych,
- 1 łyżka ziaren pieprzu,
- 10 kulek ziela angielskiego.
Marynowane kurki - sposób wykonania:
- Kurki najpierw oczyść z piasku i innych zabrudzeń. Najlepiej zrobić to mocząc je w zimnej wodzie z solą. Następnie obgotuj je przez 3-5 minut i odcedź. W tym czasie także przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, miód i przyprawy. Zagotuj.
- Przygotuj niewielkie, wyparzone słoiczki i włóż do nich grzyby. Następnie zalej je gorącą zalewą tak, by w każdym słoiczku znalazła się taka sama ilość listków laurowych, ziela angielskiego i pieprzu.
- Słoiki z grzybami zapasteryzuj we wrzątku przez 3-5 minut. Jednak jeśli zalejesz je gorącą zalewą, zakręcisz słoiki i odstawisz denkami do góry, zakrętki powinny się zassać i pasteryzacja nie będzie konieczna. Dla pewności jednak możesz zapasteryzować słoiki we wrzątku przez 5-7 minut.
Tak przygotowane kurki są idealną przekąską podczas spotkań w większym gronie, mogą stanowić świetną "zagrychę" i będą dobrze smakować w sałatkach lub domowych wrapach lub burgerach. Jeśli tylko masz okazję kupić lub znaleźć w lesie pyszne, świeże kurki - nie czekaj, tylko bierz tyle, ile jesteś w stanie unieść.