W lasach złoto mimo suszy więc zdradzamy najlepszy przepis na kurki do słoika - można jeść i jeść

Grzybiarze w końcu mogą odetchnąć z ulgą - w lasach zaczęły pojawiać się grzyby. Chociaż w wielu miejscach jest dość sucho, kurkom to nie straszne i na Mazowszu, Pomorzu i Śląsku można zebrać ich całkiem sporo. Jak zrobić najlepsze kurki? Sposobów jest masa, ale dziś skupimy się na przetworach. Ten przepis na marynowane kurki sprawi, że już nie będziesz wkładać do słoików innych grzybów.

Marynowane kurki to obowiązkowa pozycja na liście przetworów do zrobienia latem i jesienią. Ogólnie marynowane grzyby są smaczne, jednak kurki swoim smakiem biją na głowę nawet marynowane maślaki lub opieńki. Przepis na kurki w occie jest bardzo prosty, ale żeby dodatkowo podkręcić smak grzybów, do zalewy polecam dodać odrobinę miodu. W końcu połączenie złotych grzybów i złotego miodu nie może nie być strzałem w dziesiątkę. 

Zobacz wideo Musisz wypróbować te przepisy z kurkami w roli głównej

Jak zrobić kurki? Włóż do słoika i zalej zalewą

Składniki:

  • ok. 1,5 kg świeżych kurek,
  • 4 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżka nasion gorczycy,
  • 1 pełna łyżka soli,
  • 8 listków laurowych,
  • 1 łyżka ziaren pieprzu,
  • 10 kulek ziela angielskiego.

Marynowane kurki - sposób wykonania:

  1. Kurki najpierw oczyść z piasku i innych zabrudzeń. Najlepiej zrobić to mocząc je w zimnej wodzie z solą. Następnie obgotuj je przez 3-5 minut i odcedź. W tym czasie także przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, miód i przyprawy. Zagotuj.
  2. Przygotuj niewielkie, wyparzone słoiczki i włóż do nich grzyby. Następnie zalej je gorącą zalewą tak, by w każdym słoiczku znalazła się taka sama ilość listków laurowych, ziela angielskiego i pieprzu.
  3. Słoiki z grzybami zapasteryzuj we wrzątku przez 3-5 minut. Jednak jeśli zalejesz je gorącą zalewą, zakręcisz słoiki i odstawisz denkami do góry, zakrętki powinny się zassać i pasteryzacja nie będzie konieczna. Dla pewności jednak możesz zapasteryzować słoiki we wrzątku przez 5-7 minut. 

Tak przygotowane kurki są idealną przekąską podczas spotkań w większym gronie, mogą stanowić świetną "zagrychę" i będą dobrze smakować w sałatkach lub domowych wrapach lub burgerach. Jeśli tylko masz okazję kupić lub znaleźć w lesie pyszne, świeże kurki - nie czekaj, tylko bierz tyle, ile jesteś w stanie unieść. 

Które grzyby są najlepsze w marynacie?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.