Mieszam 3 składniki i mam lody domowej roboty. W żadnej lodziarni i sklepie takich nie ma

Gdy za oknem słońce nas nie oszczędza, szukamy sposobów, aby się ochłodzić. Oprócz zimnej wody i innych napojów możemy to zrobić również za sprawą deserów. Te domowe lody będą w tej sytuacji idealne i bez dwóch zdań się w nich zakochasz. Potrzebujesz tylko 3 składników.

Lato to moja ulubiona pora roku, a to za sprawą temperatur, jakie wtedy można odczuć. Wszechobecne słońce również może poprawić humor i polepszyć samopoczucie. Jednak nawet tak pogoda może sprawiać, że jest nam za gorąco. Wtedy musimy znaleźć sposoby, by ochłodzić swoje ciało. Możemy użyć sprzętów elektronicznych, np. wiatraków, a także klimatyzacji, ale również możemy posiłkować się napojami i chłodnym jedzeniem.

Zobacz wideo Przepis na domowe lody jogurtowo-owocowe

Przekąską, która również pomaga nam w walce z upałami, są oczywiście lody. Można je zakupić w różnych punktach, ale najsmaczniejsze są te zrobione własnoręcznie. Okazuje się, że nie trzeba za wiele, by wyszły one smaczniejsze od tych, które są w lodziarni. Poniższy przepis pokazuje, że można je zrobić nawet z 3 składników. Tym sposobem wykonasz lody o smaku waniliowym.

Przepis na domowe lody

Składniki

  • 400 g śmietanki 36%,
  • 300 g mleka zagęszczonego słodzonego,
  • laska wanilii lub łyżka pasty waniliowej.

Sposób przygotowania

  1. Śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj mleczka oraz wanilię. Całość dobrze wymieszaj, możesz użyć do tego miksera, by ten proces stał się szybszy.
  2. Naczynie z zawartością umieść w lodówce na około 30 minut, by masa się schłodziła.
  3. Po tym czasie wyjmij naczynie i zacznij ubijać krem. Na początku na małych obrotach miksera, aby nie zabrudzić kuchni, z czasem powoli zwiększaj.
  4. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez około 3-5 minuty. Masa delikatnie zgęstnieje.
  5. Odstaw lody do zamrażarki do całkowitego zamrożenia na około 4 godziny. Po tym czasie podawaj je w rożku lub w pucharku z owocami, sosami lub bakaliami. Smacznego!
Więcej o: