Odkąd jej spróbowałam, nie sięgam już po inną surówkę. Kilka składników czyni z niej prawdziwą petardę

W urozmaiconym obiedzie nie może zabraknąć chrupiącego i orzeźwiającego dodatku. W końcu solidna porcja warzyw to podstawa zdrowej diety. Wśród ciekawych propozycji z pewnością można wymienić surówkę profesorską, która bije na głowę inne sałatki.

Znalezienie idealnego pomysłu na smaczny obiad to nie lada wyzwanie. Jeszcze trudniejszym może być jednak wymyślenie ciekawego dodatku warzywnego. Kompozycja stworzona z białej kapusty, papryki, marchewki i kukurydzy to propozycja, która pasuje do każdego mięsnego posiłku. Latem warto przygotować dodatkowo lekki dresing na bazie oliwy z limonką, aby nadać całości orzeźwiającego efektu.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Witaminowa bomba w twojej surówce

Dobrze skomponowane składniki na surówkę mogą być zbawienne dla naszego organizmu. Baza stworzona z białej kapusty zapewnia ogromną dawkę witaminy C, która głównie wspomaga układ odpornościowy. Dodatek marchewki to źródło beta-karotenu oraz witamin K i C, a także błonnika, potasu i manganu. Dołączenie do tego składu papryki zapewni poprawę apetytu i pobudzi krew do krążenia. Kukurydza z kolei nie tylko doda koloru sałatce, lecz także uzupełni dietę o witaminy z grupy B oraz magnez, fosfor i potas.

Stworzenie surówki z tych składników, to zatem nic innego jak potężna bomba witamin, za które organizm ci podziękuje. W letnie dni nie wahaj się i spróbuj tego przepisu.

Przepis na surówkę profesorską

Składniki:

  • papryka czerwona,
  • 1/2 główki białej kapusty,
  • marchewka,
  • 200 g kukurydzy z puszki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki,
  • limonka.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na początek należy obrać zewnętrzne liście kapusty, dokładnie ją umyć, przekroić na pół i wyciąć ze środka głąb. Następnie kapustę szatkujemy.
  • Paprykę myjemy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy ją na cienkie paski.
  • Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  • Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
  • Warzywa przygotowane w tej sposób przekładamy do jednej dużej miski.
  • Następnie przygotowujemy dressing. Bierzemy małą miskę i wyciskamy do niej sok z limonki, mieszamy go z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, chętni mogą dodać również odrobinę octu jabłkowego.
  • Gotowy sos wlewamy do warzyw i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. W ten sposób surówka profesorska jest gotowa do podania.
Więcej o: