Znalezienie idealnego pomysłu na smaczny obiad to nie lada wyzwanie. Jeszcze trudniejszym może być jednak wymyślenie ciekawego dodatku warzywnego. Kompozycja stworzona z białej kapusty, papryki, marchewki i kukurydzy to propozycja, która pasuje do każdego mięsnego posiłku. Latem warto przygotować dodatkowo lekki dresing na bazie oliwy z limonką, aby nadać całości orzeźwiającego efektu.
Dobrze skomponowane składniki na surówkę mogą być zbawienne dla naszego organizmu. Baza stworzona z białej kapusty zapewnia ogromną dawkę witaminy C, która głównie wspomaga układ odpornościowy. Dodatek marchewki to źródło beta-karotenu oraz witamin K i C, a także błonnika, potasu i manganu. Dołączenie do tego składu papryki zapewni poprawę apetytu i pobudzi krew do krążenia. Kukurydza z kolei nie tylko doda koloru sałatce, lecz także uzupełni dietę o witaminy z grupy B oraz magnez, fosfor i potas.
Stworzenie surówki z tych składników, to zatem nic innego jak potężna bomba witamin, za które organizm ci podziękuje. W letnie dni nie wahaj się i spróbuj tego przepisu.
Składniki:
Przygotowanie krok po kroku: