Przywiozłam ten przepis z wycieczki do Francji. Naleśniki nigdy wcześniej nie wyszły mi równie idealne

Crepes, czyli francuskie naleśniki na bardzo cienkim i zarazem elastycznym cieście, to przysmak jakich mało. Przygotowanie ich nie jest wcale trudne, należy jednak pamiętać o odpowiednich proporcjach i pewnym sekretnym składniku, o którym wiele osób zapomina.

Na świecie nie brakuje miłośników naleśników. Jedni przepadają za puszystymi pankejkami, inni z kolei sięgają po cieniutkie niczym papier francuskie crêpes. Można się nimi zajadać zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnej - w obu wariantach smakołyki te gwarantują wyjątkowe doznania kulinarne. Twoje podniebienie nie będzie miało ich dość!

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Turyści jadą specjalnie do Francji, żeby spróbować tych rarytasów. Można je zrobić we własnej kuchni

Aby skosztować specjału rodem z kuchni francuskiej, nie trzeba wcale wyjeżdżać za granicę, czy udawać się do wykwintnej restauracji. Receptura na cienkie, elastyczne naleśniki jest banalnie prosta. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki i zarezerwować nieco czasu w ciągu dnia.

Z przyrządzeniem ciasta poradzi sobie każdy amator słodkich kulinariów, jednak warto przy tym pamiętać o jednej bardzo ważnej rzeczy. Znaczenie mają bowiem nie tylko proporcje składników, lecz także sposób ich połączenia. Konieczne jest napowietrzenie ciasta m.in. poprzez przesianie mąki. Wiele osób pomija również dodanie masła - a to w końcu kluczowy składnik! Dzięki niemu naleśniki wychodzą tak doskonałe.

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej,
  • 160 ml mleka,
  • 240 ml wody gazowanej,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: cukier puder, krem czekoladowy, dżem, konfitura.

Naleśniki w stylu francuskim. Sposób wykonania

Zacznij od przygotowania ciasta. Mąkę przesiej do miski i połącz z odrobiną soli oraz cukru pudru, jeśli zdecydujesz się na słodki wariant naleśników. Wlej schłodzone mleko oraz wodę gazowaną. Zmiksuj całość na gładką, lejącą się masę przy pomocy miksera na wysokich obrotach.

Stopniowo, powoli dodawaj do ciasta rozpuszczone i przestudzone masło. Na koniec wylewaj powstałą masę na gorącą patelnię natłuszczoną niewielką ilością masła. Rozlej ciasto równomiernie po całej powierzchni patelni i smaż na złocisty kolor z obu stron. Teraz wystarczy już tylko podać francuskie rarytasy z ulubionymi dodatkami i zajadać się nimi z uśmiechem na twarzy. Smacznego!

Więcej o: