Na świecie nie brakuje miłośników naleśników. Jedni przepadają za puszystymi pankejkami, inni z kolei sięgają po cieniutkie niczym papier francuskie crêpes. Można się nimi zajadać zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnej - w obu wariantach smakołyki te gwarantują wyjątkowe doznania kulinarne. Twoje podniebienie nie będzie miało ich dość!
Aby skosztować specjału rodem z kuchni francuskiej, nie trzeba wcale wyjeżdżać za granicę, czy udawać się do wykwintnej restauracji. Receptura na cienkie, elastyczne naleśniki jest banalnie prosta. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki i zarezerwować nieco czasu w ciągu dnia.
Z przyrządzeniem ciasta poradzi sobie każdy amator słodkich kulinariów, jednak warto przy tym pamiętać o jednej bardzo ważnej rzeczy. Znaczenie mają bowiem nie tylko proporcje składników, lecz także sposób ich połączenia. Konieczne jest napowietrzenie ciasta m.in. poprzez przesianie mąki. Wiele osób pomija również dodanie masła - a to w końcu kluczowy składnik! Dzięki niemu naleśniki wychodzą tak doskonałe.
Składniki:
Zacznij od przygotowania ciasta. Mąkę przesiej do miski i połącz z odrobiną soli oraz cukru pudru, jeśli zdecydujesz się na słodki wariant naleśników. Wlej schłodzone mleko oraz wodę gazowaną. Zmiksuj całość na gładką, lejącą się masę przy pomocy miksera na wysokich obrotach.
Stopniowo, powoli dodawaj do ciasta rozpuszczone i przestudzone masło. Na koniec wylewaj powstałą masę na gorącą patelnię natłuszczoną niewielką ilością masła. Rozlej ciasto równomiernie po całej powierzchni patelni i smaż na złocisty kolor z obu stron. Teraz wystarczy już tylko podać francuskie rarytasy z ulubionymi dodatkami i zajadać się nimi z uśmiechem na twarzy. Smacznego!