Ogórki kanapkowe w zalewie curry to zupełnie nowy wymiar przetworów. Są wyraziste, jędrne mimo tego, że są krojone w plastry i idealnie podkreślą smak nie tylko kanapek, lecz także domowych burgerów, wrapów i innych przekąsek. Jeśli w kółko robisz tylko kiszone albo korniszony, wyjdź naprzeciw temu przepisowi i przekonaj się, że to naprawdę najlepsze ogórki w zalewie na świecie.
Zobacz wideo Ogórki małosolne na sucho. Będą gotowe już następnego dnia
Ogórki kanapkowe w zalewie curry. Lepsze nie istnieją
Składniki:
- ok. 4-5 kg średnich ogórków,
- 5 szklanek octu spirytusowego,
- 6 szklanek wody,
- 5 szklanek cukru,
- 2 łyżki przyprawy curry,
- 1 płaska łyżka ostrej papryczki (lub pół, jeśli nie chcesz, by ogórki były za ostre).
- 5 łyżek soli,
- płaska łyżka pieprzu,
- 1 łyżka granulowanego czosnku,
- ok. 15 kulek ziela angielskiego,
- 2 łyżki nasion gorczycy.
Przepis na ogórki kanapkowe z curry - sposób wykonania:
- Ogórki porządnie wymyj i pokrój wzdłuż w dość cienkie plastry. Następnie włóż je do czystych i wyparzonych słoików, postaraj się, by były ułożone dość ciasno.
- Z podanych składników przygotuj zalewę. Osobiście wolę, kiedy jest mniej słodka, dlatego dodaję 5, czasami nawet 3 szklanki cukru, ale jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, możesz dodać nawet 6 szklanek.
- Kiedy zalewa się zagotuje, zalej nią ogórki w słoikach i natychmiast zakręć. Następnie odwróć słoiki denkami do góry, by zakrętki się zassały i pozostaw do ostygnięcia.
- Włóż słoiki do dużego garnka i zalej wodą do 3/4 wysokości. Następnie zagotuj na wolnym ogniu i pasteryzuj przez 8 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Dzięki procesowi podwójnej pasteryzacji będziesz mieć pewność, że słoiki z ogórkami w curry przetrwają długie miesiące w twojej spiżarni. Jeśli lubisz ogórki, a robienie przetworów jest twoją letnią rutyną, nie możesz ominąć tego przepisu.