Pokroiłam w plastry i zalałam zalewą. Ogórki kanapkowe są obłędne dzięki żółtej przyprawie

Za co kochamy lato? Między innymi za pyszne, świeże, ogórki gruntowe. Robimy z nich surówki i pyszne przetwory, ale jeden przepis na ogórki zasługuje na wyjątkową uwagę. Jak zrobić ogórki kanapkowe? Ważna jest zalewa - bez orientalnej przyprawy ani rusz.

Ogórki kanapkowe w zalewie curry to zupełnie nowy wymiar przetworów. Są wyraziste, jędrne mimo tego, że są krojone w plastry i idealnie podkreślą smak nie tylko kanapek, lecz także domowych burgerów, wrapów i innych przekąsek. Jeśli w kółko robisz tylko kiszone albo korniszony, wyjdź naprzeciw temu przepisowi i przekonaj się, że to naprawdę najlepsze ogórki w zalewie na świecie. 

Zobacz wideo Ogórki małosolne na sucho. Będą gotowe już następnego dnia

Ogórki kanapkowe w zalewie curry. Lepsze nie istnieją

Składniki:

  • ok. 4-5 kg średnich ogórków,
  • 5 szklanek octu spirytusowego,
  • 6 szklanek wody,
  • 5 szklanek cukru,
  • 2 łyżki przyprawy curry,
  • 1 płaska łyżka ostrej papryczki (lub pół, jeśli nie chcesz, by ogórki były za ostre).
  • 5 łyżek soli,
  • płaska łyżka pieprzu,
  • 1 łyżka granulowanego czosnku,
  • ok. 15 kulek ziela angielskiego,
  • 2 łyżki nasion gorczycy.

Przepis na ogórki kanapkowe z curry - sposób wykonania:

  1. Ogórki porządnie wymyj i pokrój wzdłuż w dość cienkie plastry. Następnie włóż je do czystych i wyparzonych słoików, postaraj się, by były ułożone dość ciasno.
  2. Z podanych składników przygotuj zalewę. Osobiście wolę, kiedy jest mniej słodka, dlatego dodaję 5, czasami nawet 3 szklanki cukru, ale jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, możesz dodać nawet 6 szklanek.
  3. Kiedy zalewa się zagotuje, zalej nią ogórki w słoikach i natychmiast zakręć. Następnie odwróć słoiki denkami do góry, by zakrętki się zassały i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Włóż słoiki do dużego garnka i zalej wodą do 3/4 wysokości. Następnie zagotuj na wolnym ogniu i pasteryzuj przez 8 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Dzięki procesowi podwójnej pasteryzacji będziesz mieć pewność, że słoiki z ogórkami w curry przetrwają długie miesiące w twojej spiżarni. Jeśli lubisz ogórki, a robienie przetworów jest twoją letnią rutyną, nie możesz ominąć tego przepisu.

Robisz domowe przetwory?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.