Sałatka z kalafiorem idealna do grilla i na kolację. Wytrzyma w lodówce dłużej niż jarzynowa

Czy to grill, czy kolacja, czy imieniny - sałatki na naszych stołach lądują z każdej okazji i zupełnie bez okazji. Ulubionymi sałatkami Polaków są jarzynowa, gyros i ziemniaczana. Moim zdaniem jednak sałatka z kalafiorem bije wszystkie inne na głowę nie tylko smakiem, lecz także z innych powodów. Musisz poznać ten przepis.

Wśród mnóstwa przepisów na sałatki jedna z nich zasługuje na wyjątkowe uznanie. Sałatka z kalafiora powstała zupełnie przypadkiem - zainspirowałam się przepisem z sieci, ale wzbogaciłam ją o dwa składniki. Ta sałatka idealnie pasuje do grilla, na święta lub rodzinne spotkania. Co jest w niej wyjątkowego? Oczywiście smak, moim zdaniem jest dużo lepsza od innych sałatek z warzywami. Długo też nie podchodzi wodą, a przechowywana w lodówce w szczelnym pojemniku spokojnie przetrwa nawet pięć dni. Jeśli szukasz przepisu idealnego na imprezę lub po prostu na kolację zamiast kanapek, sałatka z kalafiorem będzie idealna. 

Zobacz wideo Sprawdź przepis na wyśmienity letni obiad z bakłażanem

Sałatka z kalafiorem - idealna i na kolację, i do grilla

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 1 puszka fasoli czerwonej (ok. 250 g przed odsączeniem),
  • 40 g sera żółtego w kostce,
  • 40 g wędliny w kostce,
  • słoiczek selera konserwowego,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majonez.

Sałatka z kalafiorem - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania kalafiora. Podziel go na jak najmniejsze różyczki i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie ostudź. Kalafior do tej sałatki możesz ugotować także dzień wcześniej.
  2. Kiedy kalafior już ostygnie, zajmij się resztą. Fasolę odsącz z zalewy, dodatkowo możesz ją opłukać w zimnej wodzie. Tak samo odsącz seler. Ser i szynkę pokrój w kostkę.
  3. Do miski włóż kalafior, dodaj pokrojone w kostkę ser, szynkę oraz seler i fasolę. Dołóż posiekany szczypiorek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Do sałatki dodaj 2-3 łyżki majonezu i wymieszaj. Pamiętaj, żeby majonezu nie było za dużo, powinien jedynie "skleić" składniki. Po wymieszaniu odstaw do lodówki na kilka godzin, żeby składniki się połączyły.

Czy wiesz, że do sałatek możesz użyć także surowego kalafiora? Możesz go drobno posiekać lub pokruszyć - świetnie zastąpi ryż nie tylko w sałatkach, lecz także w gołąbkach i kotletach, szczególnie mielonych. Jeśli jednak gotujesz kalafior, możesz dodać do wody trochę mleka. Zniwelujesz w ten sposób charakterystyczny zapach warzywa, który niektórym może przeszkadzać. 

Więcej o: