• Link został skopiowany

Zrobisz raz i nie będziesz mogła przestać. Ciasto eklerek to prawdziwy rarytas idealny na lato

Eklerek kojarzy się przede wszystkim z ciastkiem parzonym, ale deser ten z powodzeniem możesz przygotować bez piekarnika i z pomocą kruchych herbatników. Szybkie ciasto ekler bez pieczenia to idealna propozycja na szybki słodki poczęstunek.
Szybkie ciasto bez pieczenia - 3 bit
prosiaczeq / Getty Images/iStockphoto

Eklerek to ciastko, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Jego przygotowanie nie należy jednak do najprostszych, szczególnie latem, gdy na myśl o parzeniu ciasta i rozgrzewaniu piekarnika robi ci się nieprzyjemnie. Czy wiesz, że deser ten możesz też zrobić jako ciasto bez pieczenia? Wystarczy chwila roboty, kilka godzin w lodówce i gotowe.

Zobacz wideo Na TikToku jej śpiewem zachwycają się setki tysięcy. U nas razem z mamą upiekła genialne oponki

Szybkie ciasto ekler na herbatnikach. Nie daj się zwieść

Ciasto bez pieczenia to idealna propozycja nie tylko na lato. Jego zaletą jest przede wszystkim łatwe i szybkie przygotowanie. Najczęściej kojarzy się z nim ciasto 3 bit, ale to niejedyna słodkość, jaką możesz przygotować. Ciasto ekler przygotowuje się podobnie i na pierwszy rzut oka wygląda tak samo, jednak różnic jest sporo. Przede wszystkim nie ma tu masy kajmakowej, a deser składa się z dwóch warstw polanych czekoladą.

Ciasto ekler bez pieczenia i w 15 minut? Zrób, a nie pożałujesz

Do wykonania tego deseru nie potrzebujesz skomplikowanych składników ani masy roboty. Najwięcej zajmie ci przygotowanie domowego budyniu, ale jeśli zależy ci na czasie, możesz wykorzystać gotowe budynie o dobrym składzie.

PORADA! Zanim włożysz gotowy budyń do lodówki, pamiętaj o odpowiednim przykryciu go w naczyniu. Użyj do tego folii spożywczej i pamiętaj, by ściśle przylegała do wierzchniej warstwy. Dzięki temu nie zrobi się kożuch. Nie mieszaj też budyniu podczas studzenia.

Herbatniki (zdjęcie ilustracyjne)
Herbatniki (zdjęcie ilustracyjne)Fot. Karol D/Pexels

Ciasto ekler na herbatnikach - potrzebne składniki:

  • 250-300 g herbatników.

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub zawartość 1 laski wanilii.

Jeśli używasz gotowego budyniu, weź 2 opakowania, pomiń mąkę, wanilię i 2 żółtka. Zmniejsz też ilość cukru, jeśli używasz budyniu słodzonego.

Masa śmietankowa:

  • 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki (36 proc.),
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Polewa:

  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 100 ml śmietanki kremówki.

Zacznij od przygotowania budyniu. W garnku zagotuj mleko. W dużej misce wymieszaj ze sobą żółtka i mąki na gładką masę. Stopniowo dodawaj gorące mleko, cały czas mieszając energicznie. Przelej z powrotem do garnka. Jeśli wybierasz gotowy budyń, przygotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wcześniej rozpuść proszek w odrobinie mleka z 2 żółtkami. Gotuj budyń na małym ogniu, cały czas mieszając, a na koniec dodaj ekstrakt waniliowy lub zawartość laski wanilii. Zamieszaj, odłóż na bok do przestudzenia. Już ochłodzony budyń przykryj folią i włóż do lodówki.

Porządnie schłodzoną kremówkę ubij z cukrem i wanilią na gładki i sztywny krem. Przykryj i schowaj w lodówce. Foremkę (20-22 cm) wyłóż warstwą herbatników. Na pierwszej warstwie umieść schłodzony krem budyniowy. Połóż kolejną warstwę herbatników, na której wyłóż masę śmietanową. Przykryj ostatnią warstwą herbatników. Wstaw do lodówki i zabierz się za polewę. W naczyniu podgrzewaj śmietankę, aż pojawią się bąbelki. Zdejmij z ognia i wrzuć posiekaną lub pokruszoną gorzką czekoladę. Mieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Polej nią ciasto eklerek. Wstaw z powrotem do lodówki. Przed podaniem dobrze, by ciasto chłodziło się przez ok. 4 godziny, a najlepiej całą noc. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

PORADA! Jedną warstwę herbatników możesz zamienić na warstwę słonych krakersów. To przełamie słodycz kremu budyniowego i masy śmietankowej, a przy tym nada ciekawego smaku całemu deserowi.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: