Jak zrobić najlepszą solankę? Ciotka Hela zdradziła mi sposób na twarde i jędrne ogórki kiszone

Latem spora część Polaków oddaje się robieniu przetworów na jesień i zimę. Prym wiedzie zwłaszcza kiszenie ogórków. Jak przygotować odpowiednią solankę? Liczą się nie tylko składniki, lecz także ich proporcje. Poniżej zdradzamy sposób na idealną zalewę.

W lipcu oficjalnie rozpocznie się sezon na ogórki. To doskonały czas na pierwsze zbiory samodzielnie wyhodowanych na działce warzyw. Przygotowanie przetworów nie należy do trudnych zadań. Trzeba jednak pamiętać przy tym o kilku ważnych zasadach, które zagwarantują, że rarytasy będą nie tylko smakowite i soczyste, lecz także twarde, jędrne oraz chrupiące. Najważniejsze przy kiszeniu ogórków jest przyrządzenie odpowiedniej solanki. Bez niej ani rusz!

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Jaka solanka do ogórków kiszonych będzie najlepsza? Zrób ją w ten sposób, a warzywa będą jędrne i chrupkie

Kluczem do idealnych kiszonych są przede wszystkim świeże, twarde warzywa oraz odpowiednia sól. Pamiętaj, by sięgać tylko po tę wysokiej jakości, niejodowaną. Ogórki z kolei wybieraj raczej mniejsze, bo takie lepiej i szybciej się kiszą. Jeśli szukasz ich w sklepie, unikaj tych nie pierwszej świeżości, miękkich i lekkich. Nie czekaj z przygotowaniami przez kilka dni - zrób to od razu po zakupach lub zbiorach z ogródka. Nie przesadzaj także z ilością przypraw. Jeśli umieścisz ich w słoiku zbyt dużo, warzywa nie ukiszą się tak, jak byśmy tego chcieli.

Składniki na solankę:

  • litr wody,
  • czubata łyżka soli niejodowanej.

Składniki na ogórki kiszone,

  • kilogram ogórków gruntowych,
  • 2 baldachy kopru,
  • kilka ząbków czosnku,
  • korzeń chrzanu,
  • opcjonalnie: liście wiśni lub dębu, ziarna ziela angielskiego, ziarna gorczycy.

Solanka do kiszenia ogórków. Sposób wykonania

W pierwszej kolejności zagotuj w garnku wodę. W międzyczasie wyparz i osusz słoiki. Umieść w nich ogórki, kawałek chrzanu, koper oraz kilka ząbków czosnku. Upchnij całość tak, by warzywa nie miały luzu. Kiedy woda zacznie się przewracać, wsyp do niej kopiastą łyżkę soli niejodowanej.

Wymieszaj, zagotuj, a następnie zdejmij z palnika. Gdy solanka się ostudzi, zalej nią zawartość słoików. Dokładnie je zakręć, a na koniec odstaw w ciemne i chłodne miejsce, np. do piwnicy lub spiżarni. Pamiętaj, by podłożyć pod nie tackę, gdyż w czasie fermentowania, woda może nieco wykipieć ze słoików.

Jakie ogórki najbardziej Ci smakują?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.