Latem, a nawet już późną wiosną, wiele osób zabiera się za robienie przetworów. Przygotowujemy pierwsze dżemy i robimy kiszonki. Naszą flagową są oczywiście ogórki. Ich zrobienie nie jest trudnym zadaniem. Trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach, które zagwarantują, że rarytasy będą nie tylko smakowite i soczyste, lecz także twarde, jędrne oraz chrupiące. Najważniejsze przy kiszeniu ogórków jest przyrządzenie odpowiedniej solanki. Bez niej ani rusz!
Kluczem do idealnych kiszonych są przede wszystkim świeże, twarde warzywa oraz odpowiednia sól. Pamiętaj, by sięgać tylko po tę wysokiej jakości, niejodowaną. Ogórki z kolei wybieraj raczej mniejsze, bo takie lepiej i szybciej się kiszą. Jeśli szukasz ich w sklepie, unikaj tych nie pierwszej świeżości, miękkich, lekkich i przerośniętych. Nie czekaj z przygotowaniami przez kilka dni - zrób to od razu po zakupach lub zbiorach z ogródka. Nie przesadzaj także z ilością przypraw. Jeśli umieścisz ich w słoiku zbyt dużo, warzywa nie ukiszą się tak, jak byśmy tego chcieli.
Składniki na solankę:
Składniki na ogórki kiszone:
W pierwszej kolejności zagotuj w garnku wodę. W międzyczasie wyparz i osusz słoiki. Umieść w nich ogórki, kawałek chrzanu, koper oraz kilka ząbków czosnku. Upchnij całość tak, by warzywa nie miały luzu. Kiedy woda zacznie się gotować, wsyp do niej kopiastą łyżkę soli niejodowanej.
Wymieszaj, zagotuj, a następnie zdejmij z palnika. Gdy solanka się ostudzi, zalej nią zawartość słoików. Dokładnie je zakręć, a na koniec odstaw w ciemne i chłodne miejsce, np. do piwnicy lub spiżarni. Pamiętaj, by podłożyć pod nie tackę, gdyż w czasie fermentowania woda może nieco wykipieć ze słoików.