Masz ochotę na kluski jak u babci? Nasi zachodni sąsiedzi zajadają się nimi na okrągło. Smakują obłędnie

Kluski to jedno z dań, które cieszy się uznaniem niemal w każdym domu. Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów, a każdy region w Europie charakteryzuje się innym rodzajem. Warto sięgnąć do kuchni naszych zachodnich sąsiadów i spróbować ich lokalnego przysmaku.

Domowe kluski sprawdzają się idealnie do dań mięsnych z sosem. W domu często przygotowujemy te kładzione, które cieszą się popularnością również w Niemczech. Jeśli szukasz inspiracji na zrobienie pysznego obiadu, koniecznie spróbuj szpecli.

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Szpecle. Skarby kuchni niemieckiej

Szpecle lub spatzle to odpowiednik naszych klusek kładzionych, które często pojawiają się na niemieckich stołach. Zwykle podaje się je jako osobne danie lub jako dodatek do pieczeni. Wyróżniają się nie tylko smakiem, lecz także sposobem przygotowania. Tradycyjnie po ugotowaniu są podsmażane, a następnie okraszane serem i cebulą. Świetnie smakują również ze skwarkami z boczku.

Przepis na szpecle - niemieckie kluski kładzione

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 4 duże jajka,
  • 150 ml mleka,
  • łyżeczka soli,
  • 150 g tartego sera żółtego typu emmentaler lub gruyère,
  • cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na początku należy obrać cebulę i pokroić ją w krążki. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła. Wrzucamy cebulę i smażymy ją na wolnym ogniu, aż zrobi się miękka i złocista. Pod koniec doprawiamy ją solą i pieprzem, po czym ściągamy patelnię z ognia.
  • Następnie wsypujemy mąkę do miski, dodajemy soli, jajek i mleka. Całość dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy na spójną masę, aż będzie gładka i dosyć gęsta. Jeśli ciasto będzie zbyt lejące, można dodać odrobinę mąki, jeśli za gęste - mleka.
  • W dużym garnku gotujemy wodę i solimy ją. Ciasto rozprowadzamy cienką warstwą na desce do krojenia i nożem odkrawamy wąskie paski. Wrzucamy je do wrzącej wody. Kluski gotujemy przez mniej więcej dwie minuty do momentu, w którym wypłyną na powierzchnię. Następnie odcedzamy je, przelewamy zimną wodą i osączamy.
  • Na koniec na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy kluski. Smażymy je na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kluski posypujemy startym serem i mieszamy, aż się rozpuści i dokładnie je pokryje. Następnie dodajemy wcześniej podsmażoną cebulę i gotowe. Smacznego!
Więcej o: