Ten przepis na łososia dostałam od przyjaciółki. Dodałam dwa składniki i nie żałuję

Łosoś z syropem klonowym to popularne danie kuchni kanadyjskiej. Syrop nadaje rybie charakterystycznej słodyczy. Przepis poznałam dzięki mojej przyjaciółce, ale ze względu na moje uwielbienie dla kuchni azjatyckiej, nieco go urozmaiciłam, dodając nieco pikantności oraz smaku umami. Klasyczny przepis na łososia to połączenie syropu klonowego z sokiem pomarańczowym, solą i pieprzem. Do mojego dodałam jeszcze ostrą papryczkę chilli oraz sos sojowy.

Łosoś jest szczególnie ceniony za wysoką zawartość kwasów omega-3, które korzystanie wpływają na pracę serca, mózgu oraz układu nerwowego. To jedna z ryb, którą Polacy jedzą najchętniej. Wybór dobrego produktu jest kluczowy dla każdego dania. Jak sprawdzić, czy filet z łososia, który kupujemy, jest świeży? 

Jak kupić dobrego łososia? Po czym poznać świeżą rybę?

Najważniejszy jest kolor – powinien być jednolity, delikatnie różowy. Unikaj ryby, która ma widoczne przebarwienia lub ciemne plamy. Mięso łososia powinno być elastyczne – po dotknięciu palcem powinno wracać do pierwotnego kształtu i mieć łagodny morski zapach. Warto wybrać łososia ze skórą, która powinna być wilgotna i błyszcząca. Świeżą rybę możesz przechowywać 1-2 dni w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Zobacz wideo Zobacz też, jak zrobić pieczonego łososia w sosie szpinakowym

Syrop klonowy to smaczny dodatek do wielu potraw, ale również żródło cynku, manganu oraz wapnia, które wspierają funkcjonowanie układu immunologicznego oraz kostnego. Pomimo tych korzyści syrop klonowy nadal jest bogaty w cukry i chociaż jest zdrowszą alternatywą dla cukru, to nadal należy spożywać go z umiarem.

Wybierając syrop klonowy, zwróć uwagę na kraj pochodzenia oraz skład. Ten prawdziwy ma tylko jeden składnik – syrop klonowy i pochodzi z Kanady lub niektórych stanów USA. Unikaj produktów, które zawierają takie dodatki jak syrop kukurydziany czy cukier.

Przepis na pieczonego łososia. Jak zamarynować rybę?

Łososia zwykle posypuje się koperkiem, dodaje plasterek cytryny i piecze. Ten przepis wymaga poświęcenia chwili czasu na zamarynowanie ryby, aby przeszła smakiem. W dużej misce połącz ze sobą 2/3 szklanki syropu klonowego, sok z 2 pomarańczy, 4 łyżki sosu sojowego, ½ łyżeczki soli, 2 łyżeczki białego pieprzu oraz drobno posiekaną papryczkę chilli. Przed dodaniem papryczki spróbuj mały kawałek, aby ocenić, jak bardzo jest ostra i zdecyduj, ile chcesz jej dodać. W zależności od tego, jaki stopień ostrości preferujesz, możesz dodać całą papryczkę lub pozbawić ją nasion, które są najostrzejsze. Pomimo że lubię ostre dania, to w tym przypadku zazwyczaj usuwam nasiona, aby danie było delikatnie pikantne.

Wymieszaj marynatę do rozpuszczenia się soli i połączenia wszystkich składników. Połowę marynaty odlej na patelnię, a w drugiej połowie zanurz kawałki łososia i marynuj przez około 30 minut.

embed

fot. Marta Sokołowska-Jaroch

Przepis na łososia w piekarniku. Jak upiec rybę?

Pozostałe pomarańcze pokrój w plasterki i ułóż na spodzie blaszki. Zamarynowanego łososia ułóż na pomarańczach skórą do dołu. Polej po wierzchu połową marynaty z miski i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez około 14-18 minut (w zależności od grubości ryby), a w połowie czasu pieczenia podlej ją ponownie marynatą.

embed

fot. Marta Sokołowska-Jaroch

Kiedy ryba się piecze, zredukuj na średnim ogniu odlaną uprzednio na patelnię marynatę. Powstanie z niej gęsty sos, którym możesz polać rybę już po upieczeniu. Idealnym dodatkiem do tak przygotowanej ryby będzie ryż jaśminowy lub makaron ryżowy.

embed

fot. Marta Sokołowska-Jaroch

Przepis na pieczonego łososia. Najczęstsze błędy

Zdarza się, że łosoś z piekarnika wychodzi suchy. Idealnie wypieczony powinien być różowy i delikatnie przeźroczysty w samym środku. Aby uniknąć wysuszenia ryby, kontroluj proces pieczenia. Jeśli masz termometr kuchenny, możesz sprawdzić temperaturę wewnątrz ryby pod koniec czasu pieczenia. Powinna osiągnąć około 60–63 stopnie.

Możesz też sprawdzić stopień wypieczenia ryby widelcem – wbij go w najgrubszą część filetu i delikatnie przekręć. Mięso gotowej ryby powinno łatwo rozdzielić się na płatki. Dobrą metodą na zachowanie wilgoci ryby jest pieczenie jej razem ze skórą oraz zamarynowanie.

Przepis na łososia w piekarniku. Jak przechowywać rybę?

Pieczony łosoś najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika. Jeśli jednak zostanie ci kawałek po obiedzie, przechowuj go w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku maksymalnie przez trzy dni.

Z takich resztek łatwo możesz też przygotować sałatkę na zimno. Wystarczy, że podzielisz łososia na małe kawałki i dodasz do niego makaron ryżowy, ulubione warzywa i odrobinę sosu (np. z połączenia limonki, chilli, syropu klonowego i odrobiny oleju sezamowego). Dzięki temu unikniesz nieprzyjemnego zapachu odgrzewanej ryby, a może nawet przygotujesz z resztek lunch dla dwóch osób.

Przepis na pieczonego łososia. Pikantny łosoś z syropem klonowym

  • Liczba porcji: 4
  • Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut marynowania

Składniki:

  • 600-800 g łososia (cztery kawałki filetu ze skórą),
  • 2/3 szklanki syropu klonowego,
  • 4 pomarańcze,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • papryczka chilli (drobno posiekana, w zależności od preferowanego poziomu ostrości możesz usunąć z niej nasiona),
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki białego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce połącz ze sobą syrop klonowy, sok z 2 pomarańczy, sos sojowy, sól, biały pieprz oraz papryczkę chilli.
  2. Wymieszaj marynatę do rozpuszczenia się soli i połączenia wszystkich składników. Połowę marynaty odlej na patelnię, a w drugiej połowie zanurz kawałki łososia i marynuj przez około 30 minut.
  3. Pozostałe pomarańcze pokrój w plasterki i ułóż na spodzie blaszki.
  4. Zamarynowanego łososia ułóż na pomarańczach skórą do dołu i polej częścią marynaty. Piecz w 200 stopniach przez około 14-18 minut (w zależności od grubości ryby), a w połowie czasu pieczenia podlej ją ponownie marynatą.
  5. Gdy ryba się piecze, zredukuj na średnim ogniu odlaną uprzednio na patelnię marynatę. Powstanie z niej gęsty sos, którym możesz polać rybę po upieczeniu.
  6. Pieczony łosoś idealnie smakuje z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym.

Spodobał ci się ten przepis na pieczonego łososia? A może masz pytania? Zostaw komentarz lub napisz do nas na adres: haps_redakcja@agora.pl. Zachęcamy też do głosowania w naszej sondzie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.