Taylor Swift je uwielbia, a ty zrobisz w domu w parę minut. Są słodkie, mięciutkie i kruche

Gwiazdy też mają swoje małe grzeszki, a konkretnie ulubione słodkości i przekąski. Niektóre, tak jak w przypadku Taylor Swift, mogą zaskoczyć. Okazuje się, że artystka jest wielką fanką kultowych ciastek. Co ciekawe, zrobisz je z powodzeniem w domu.

Taylor Swift należy do grona największych i najpopularniejszych gwiazd, czego dowodem są miliony sprzedanych płyt i gigantyczne tłumy na koncertach. Fani z ciekawością śledzą też jej życie prywatne i nie chodzi tu tylko o miłosne perypetie. Nawet największych z nich może zaskoczyć ulubiony deser gwiazdy. Okazuje się, że od wyszukanych słodkości woli klasykę i prostotę.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Zdradził, jakie są ulubione ciastka Taylor Swift. Fani będą zdziwieni

Jason Vishnefske, właściciel Santa Barbara Chocolate, firmy produkującej czekoladę uwielbianą przez amerykańskie gwiazdy, w rozmowie z mirror.co.uk zdradził, jaki jest ulubiony smakołyk Taylor Swift. Wokalistka, jak przyznał, preferuje klasykę w postaci ciasteczek z kawałkami czekolady. Nie chodzi jednak kruche ciastka, a o słynne amerykańskie chocolate chip cookies, które charakteryzuje "idealna równowaga między słodyczą a miękkością". To właśnie nimi zajada się, gdy spotyka się z bliskimi.

Pieguski
Pieguski Fot. Shutterstock, Kremena Ruseva

Jak zrobić ciastka Taylor Swift? Chwila roboty i przekąska gotowa

Ciasteczka te są słodkie, karmelowe, chrupiące z brzegu i miękkie w środku. To właśnie odróżnia je od znanych nam kruchych ciastek z czekoladą i orzechami. Wbrew pozorom nie jest trudno osiągnąć taki efekt. Jak zrobić ciasteczka Taylor Swift?

Potrzebne składniki:

  • 270 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 230 g masła,
  • 150 g białego cukru (najlepiej drobnego do wypieków),
  • 130 g brązowego cukru,
  • 2 duże jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 350 g czekoladowych łez do pieczenia lub 350 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. W misce wymieszaj proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Dodaj sól. W drugiej dużej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę. Jeśli nie chcesz używać białego cukru, zamień go na trzcinowy lub wykorzystaj tylko brązowy. Do ubitego masła dodaj jajka i wanilię. Wymieszaj dokładnie. Dodawaj stopniowo mąkę. Na koniec wsyp czekoladę. Ciasto powinno być dość gęste i zbite.

Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Dłoniom wybieraj porcję ciasta, uformuj kulkę i umieść na papierze w równych odstępach. Piecz przez ok. 9-11 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ciastka powinny być złote, zarumienione i miękkie. Brzegi stwardnieją po kilku minutach, ale w idealnie upieczonych środek pozostanie miękki.

PORADA! Ciasto przed pieczeniem możesz schłodzić w lodówce, a na blaszkę nakładać je przy pomocy łyżki do lodów. Dzięki temu porcje będą jednakowe, a ciastka będą piekły się równomiernie. Do ciasta, poza czekoladą, możesz też dorzucić siekane orzechy. Ważne, by proporcje pozostały takie same. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: