Babcia zdradziła trik na sok z liści idealny na upały. Zrobisz z nim najlepszą lemoniadę

Mięta na co dzień ma wszechstronne zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w codziennej pielęgnacji i domowej apteczce. Sięgamy po suszone, ale i świeże zioło, szczególnie latem, gdy potrzebujemy orzeźwienia. Do czego można wykorzystać miętę? Okazuje się, że herbata to nie wszystko.

Odmian mięty dziś można znaleźć bez liku. Różnią się smakiem i aromatem, ale też wyglądem. Poza klasyczną miętą pieprzową i zieloną, w ogródkach czy zielnikach na parapecie możesz dziś posadzić miętę jabłkową, imbirową, cytrynową, a nawet czekoladową. Liście mięty to świetny dodatek np. do sałatek, ale też napojów. Czy wiesz, że możesz z nich przygotować także sok?

Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić

Do czego można wykorzystać miętę? Zrób z niej orzeźwiający sok

Sok z mięty, a właściwie syrop, to doskonały sposób na letnie orzeźwienie. Możesz go dodawać do wody, soku, lemoniady, a jesienią i zimą także do herbaty. To też kopalnia cennych składników, takich jak antyoksydanty, flawonoidy, witaminy A i C, a także cynk, selen, wapń, magnez i mentol. Jak go zrobić? Przygotuj 20-30 gałązek świeżej mięty, szklankę cukru (może być trzcinowy lub biały), 750 ml przegotowanej wody i sok z jednej cytryny.

  1. Miętę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i wrzuć do garnka. Zalej wodą i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i na bardzo małym ogniu gotuj przez 5 minut. Po tym czasie odstaw garnek na bok pod przykryciem na 15-20 minut.
  2. Wyciągnij liście mięty i przecedź napar. Dodaj do niego cukier i wstaw do gotowania. Zagotuj i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści, a sok nieco zgęstnieje.
  3. Na koniec dodaj sok z cytryny, a gorący napój przelej do szklanych butelek albo słoików. Zakręć, odwróć do góry dnem i odstaw. Gdy sok przestygnie, słoiki powinny się zassać.

PORADA! By syrop z mięty jak najdłużej zachował smak i cenne właściwości, przechowuj go w chłodnym i zacienionym miejscu, np. w spiżarce lub piwnicy. Po otwarciu przechowuj w lodówce i wypij w ciągu 14 dni.

Syrop z mięty nie jest wymagający w przygotowaniu.
Syrop z mięty nie jest wymagający w przygotowaniu. zdjęcie ilustracyjne, Nikolay_Donetsk/ iStock

Co zrobić z liśćmi mięty? Sprawdź, jak zrobić lemoniadę z syropem z mięty

Sok z mięty sprawdzi się w kuchni na wiele sposobów. Jednym z nich jest domowa lemoniada. To idealny napój na upalne letnie dni. Orzeźwiający smak cytryny i mięty jest wtedy nieoceniony. Jak zrobić lemoniadę?

Potrzebne składniki:

  • 3 pomarańcze,
  • 4 cytryny (lub 3 cytryny i 1 limonkę),
  • 1-1,5 l wody,
  • garść liści świeżej mięty,
  • 5-6 łyżek syropu miętowego,
  • kostki lodu.

Zacznij od wyciśnięcia soku z trzech pomarańczy i trzech cytryn. Czwartą przekrój na pół i pokrój w cienkie plastry. Do dużego (ok. 2-litrowego) dzbanka wrzuć pokrojoną cytrynę, wlej wyciśnięty z owoców sok i syrop miętowy. Dodaj na początek mniej, po spróbowaniu możesz dolać więcej syropu. Dorzuć umyte świeże liście mięty, wrzuć kostki lodu. Na koniec wlej wodę tak, by w całości wypełnić dzbanek.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.