Odmian mięty dziś można znaleźć bez liku. Różnią się smakiem i aromatem, ale też wyglądem. Poza klasyczną miętą pieprzową i zieloną, w ogródkach czy zielnikach na parapecie możesz dziś posadzić miętę jabłkową, imbirową, cytrynową, a nawet czekoladową. Liście mięty to świetny dodatek np. do sałatek, ale też napojów. Czy wiesz, że możesz z nich przygotować także sok?
Sok z mięty, a właściwie syrop, to doskonały sposób na letnie orzeźwienie. Możesz go dodawać do wody, soku, lemoniady, a jesienią i zimą także do herbaty. To też kopalnia cennych składników, takich jak antyoksydanty, flawonoidy, witaminy A i C, a także cynk, selen, wapń, magnez i mentol. Jak go zrobić? Przygotuj 20-30 gałązek świeżej mięty, szklankę cukru (może być trzcinowy lub biały), 750 ml przegotowanej wody i sok z jednej cytryny.
PORADA! By syrop z mięty jak najdłużej zachował smak i cenne właściwości, przechowuj go w chłodnym i zacienionym miejscu, np. w spiżarce lub piwnicy. Po otwarciu przechowuj w lodówce i wypij w ciągu 14 dni.
Sok z mięty sprawdzi się w kuchni na wiele sposobów. Jednym z nich jest domowa lemoniada. To idealny napój na upalne letnie dni. Orzeźwiający smak cytryny i mięty jest wtedy nieoceniony. Jak zrobić lemoniadę?
Potrzebne składniki:
Zacznij od wyciśnięcia soku z trzech pomarańczy i trzech cytryn. Czwartą przekrój na pół i pokrój w cienkie plastry. Do dużego (ok. 2-litrowego) dzbanka wrzuć pokrojoną cytrynę, wlej wyciśnięty z owoców sok i syrop miętowy. Dodaj na początek mniej, po spróbowaniu możesz dolać więcej syropu. Dorzuć umyte świeże liście mięty, wrzuć kostki lodu. Na koniec wlej wodę tak, by w całości wypełnić dzbanek.