Leczo po polsku, czyli eksplozja smaku i aromatu. Wybierz odpowiedni tłuszcz, a oszalejesz ze szczęścia

Leczo w oryginalnej, węgierskiej wersji nie zawiera cukinii, ale przecież żaden Węgier nam nie urwie głowy, jeśli zrobimy leczo po swojemu, czyli tak, jak lubimy. Dziś zdradzimy przepis na leczo z mnóstwem warzyw i treściwą wkładką. Jedyne, co musisz wiedzieć to kwestia związana z tłuszczem. Olej zestaw do frytek, a masło - na kanapki.

Kiedy zaczyna się lato, w co drugim polskim domu wolno pyrka leczo. I chociaż danie wywodzi się z kuchni węgierskiej i składa się głównie z papryki i pomidorów, to leczo po polsku jest znacznie bogatsze. Polskie leczo musi zawierać cukinię, czasami jeszcze pieczarki, oczywiście nie może zabraknąć podsmażonej kiełbasy albo boczku. Jednak to, na czym smażymy mięso, ma ogromne znaczenie dla smaku potrawy. Tłuszcz w każdej potrawie jest nośnikiem smaku, jeśli jednak chodzi o leczo, polecam smalec. Najlepiej swojski, który sprawi, że leczo po polsku będzie twoją popisową potrawą nie tylko latem. 

Zobacz wideo Wybróuj przepis na leczo w bułce. Tego jeszcze nie było!

Leczo po polsku - użyj odpowiedniego tłuszczu, a będzie kipiało smakiem

Składniki:

  • 1 kg cukinii,
  • 1 kg pomidorów, najlepiej tych "mięsistych",
  • 4 papryki, mogą być różne kolory, 
  • 3 cebule,
  • 1 średnia ostra papryczka,
  • ok. 400 g dobrej, najlepiej swojskiej kiełbasy,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • łyżka smalcu,
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, tymianek,
  • opcjonalnie: pół szklanki passaty pomidorowej.

Jak zrobić leczo z cukinią? Sposób wykonania:

  1. Cukinię, pomidory i paprykę pokrój na mniejsze kawałki, cebulę posiekaj w kostkę, kiełbasę w plastry, z ostrej papryczki usuń nasiona, a warzywo pokrój w kostkę.
  2. Przygotuj szeroki garnek lub duży rondel. Rozgrzej w nim smalec i dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dołóż kiełbasę i całość podsmażaj, aż kiełbasa się zarumieni.
  3. Następnie dołóż paprykę, cukinię i pomidory, zmniejsz moc palnika, dodaj passatę i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
  4. Kiedy odparuje nadmiar wody, dopraw do smaku przyprawami i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś jeszcze przez 5 minut. Podawaj z pieczywem.

Wskazówka: Zamiast kiełbasy możesz użyć wędzonego boczku. Wcześniej warto go wytopić na suchej patelni i dopiero dodać smalec i resztę składników. Możesz użyć także podgardla, jednak ona jest już dość tłuste. Oczywiście do leczo możesz dodać także pieczarki - Węgrzy uważaliby to za przesadę, ale przecież mamy gotować tak, jak nam smakuje, a wiele osób bardzo lubi leczo z pieczarkami. 

Więcej o: