Mała czarna to klasyk, ale zwolenników kawy z dodatkami jest równie dużo. Nie chodzi tu tylko o mleko, napój roślinny, cukier czy syropy smakowe. Do napoju warto wrzucić też szczyptę przypraw. Dlaczego? Przede wszystkim dzięki temu możesz zrezygnować ze słodzika i ograniczyć cukier. Dodatki wzbogacą też smak kawy, a do tego zwiększą korzyści, jakie niesie ze sobą jej picie. Świetnie sprawdzają się przyprawy korzenne, takie jak cynamon, imbir, kakao czy kardamon.
Do kawy możesz też wrzucić nieco mniej oczywisty dodatek. Chodzi kurkumę. Jak wylicza portal dietetycy.org.pl, szczypta złotej przyprawy poprawi trawienie, polepszy pracę wątroby i korzystnie wpłynie na metabolizm organizmu i na jego odporność. Kurkuma zawiera masę antyoksydantów, działa także przeciwzapalnie. Taki napój wspiera w odchudzaniu, może pomóc łagodzić częste problemy trawienne takie jak wzdęcia. Do filiżanki warto też dorzucić szczyptę pieprzu. Brzmi dziwnie? Złota kawa nie bez powodu cieszy się coraz większą popularnością.
Przygotowywanie zacznij od zaparzenia filiżanki ulubionej kawy. Najlepiej sprawdza się ziarnista prosto z ekspresu lub z moki, ale równie dobrze możesz zrobić porcję kawy rozpuszczalnej. Oprócz tego przygotuj też:
Do zaparzonej i wciąż gorącej kawy dodaj kurkumę i pieprz. Zamieszaj. Dopraw miodem, jeśli lubisz słodzoną kawę, oraz mlekiem (jeśli masz czas i ochotę, wybierz spienione). Na koniec posyp kawę cynamonem.
PORADA! Latem możesz ze złotej latte przygotować mrożoną kawę. Wystarczy, że do schłodzonej szklanki wrzucić lód, a następnie wlejesz doprawioną kawę. Pamiętaj, by pić maksymalnie 3-4 filiżanki kawy dziennie. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.