• Link został skopiowany

Wsyp szczyptę do filiżanki kawy. Rozkręci metabolizm i pomoże w odchudzaniu. To nie koniec

Nie wyobrażasz sobie dnia bez filiżanki kawy? Nie tylko ty. Powodów do picia kawy jest dużo, a wiele osób sięga po nią nawet kilka razy w ciągu doby. W rozsądnych ilościach ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Jeszcze lepiej zadziała ze szczyptą tej złotej przyprawy.
Kawa
Jak zrobić kawę z kurkumą i pieprzem? Fot. Quinn Dombrowski / Flickr, CC BY-SA 2.0

Mała czarna to klasyk, ale zwolenników kawy z dodatkami jest równie dużo. Nie chodzi tu tylko o mleko, napój roślinny, cukier czy syropy smakowe. Do napoju warto wrzucić też szczyptę przypraw. Dlaczego? Przede wszystkim dzięki temu możesz zrezygnować ze słodzika i ograniczyć cukier. Dodatki wzbogacą też  smak kawy, a do tego zwiększą korzyści, jakie niesie ze sobą jej picie. Świetnie sprawdzają się przyprawy korzenne, takie jak cynamon, imbir, kakao czy kardamon.

Zobacz wideo Tomek "Tomash" Gregorczyk wraz z mamą Monią robią sernik z malinami

Złota kawa to prawdziwy hit. Na co pomaga picie kawy z kurkumą?

Do kawy możesz też wrzucić nieco mniej oczywisty dodatek. Chodzi kurkumę. Jak wylicza portal dietetycy.org.pl, szczypta złotej przyprawy poprawi trawienie, polepszy pracę wątroby i korzystnie wpłynie na metabolizm organizmu i na jego odporność. Kurkuma zawiera masę antyoksydantów, działa także przeciwzapalnie. Taki napój wspiera w odchudzaniu, może pomóc łagodzić częste problemy trawienne takie jak wzdęcia. Do filiżanki warto też dorzucić szczyptę pieprzu. Brzmi dziwnie? Złota kawa nie bez powodu cieszy się coraz większą popularnością.

Eksperci podają złote proporcje parzenia kawy
Eksperci podają złote proporcje parzenia kawy Fot. Pixabay/ picfoods

Jak zrobić kawę z kurkumą i pieprzem? Wystarczy wsypać do filiżanki

Przygotowywanie zacznij od zaparzenia filiżanki ulubionej kawy. Najlepiej sprawdza się ziarnista prosto z ekspresu lub z moki, ale równie dobrze możesz zrobić porcję kawy rozpuszczalnej. Oprócz tego przygotuj też:

  • pół łyżeczki (płaskiej) sproszkowanej kurkumy,
  • małą szczyptę mielonego pieprzu,
  • szczyptę cynamonu,
  • miód, mleko lub napój roślinny - do smaku i wedle preferencji.

Do zaparzonej i wciąż gorącej kawy dodaj kurkumę i pieprz. Zamieszaj. Dopraw miodem, jeśli lubisz słodzoną kawę, oraz mlekiem (jeśli masz czas i ochotę, wybierz spienione). Na koniec posyp kawę cynamonem.

PORADA! Latem możesz ze złotej latte przygotować mrożoną kawę. Wystarczy, że do schłodzonej szklanki wrzucić lód, a następnie wlejesz doprawioną kawę. Pamiętaj, by pić maksymalnie 3-4 filiżanki kawy dziennie. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: