Lemoniada arbuzowa idealnie orzeźwia w upalny dzień. Z tym dodatkiem wygląda jak kosztowny drink

Odpowiednie nawodnienie latem to podstawa. Czego jednak warto się napić, kiedy woda staje się zbyt nudna? Sięgnij po kilka prostych produktów i przygotuj najlepszą lemoniadę owocową pod słońcem. Orzeźwia i smakuje, a na dodatek pięknie się prezentuje.

Domowa lemoniada to "must-have" na letnie dni, zwłaszcza kiedy temperatura przekracza 30 st. Celsjusza. Zwykła woda może nie wystarczyć do ugaszenia pragnienia. Warto wtedy połączyć ją z kawałkami ogórka szklarniowego, listkami bazylii czy innych ziół lub sięgnąć po orzeźwienie w postaci naszego owocowego hitu. Smakuje jak marzenie!

Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić

Idealny napój na upalne dni. Nie trać czasu i leć do sklepu po arbuza

Arbuz doskonale nawadnia, orzeźwia i odżywia organizm. Co więcej, zawiera w sobie mało kalorii i dużo witamin, m.in. A, C i tych z grupy B. To jeden z najlepszych owoców, na bazie których możemy przyrządzić pyszną lemoniadę.

W połączeniu z sokiem z limonek oraz rozmarynem smakuje obłędnie, a na dodatek prezentuje się wyjątkowo ładnie. To doskonały napój na lato. Możesz delektować się nim w czasie spotkań przy grillu, jak i podczas oglądania ulubionego serialu. Gwarantujemy, że poniższy przepis przyda ci się w nadchodzących miesiącach jeszcze niejednokrotnie.

Składniki:

  • 0,5 kg miąższu z arbuza,
  • 800 ml wody niegazowanej;
  • 3 limonki,
  • 3 łyżki cukru lub erytrolu,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • kostki lodu,
  • opcjonalnie: listki świeżej mięty.

Orzeźwiająca lemoniada arbuzowa. Sposób przygotowania

Odkrój miąższ arbuza od grubej skórki, a następnie pokrój go na mniejsze kawałki. Kilka fragmentów zostaw do podania, a resztę wrzuć do miksera lub malaksera i zmiel razem z cukrem (lub innym słodzikiem). W kolejnym kroku sparz limonki lub dokładnie je umyj. Wyciśnij z nich sok. Jedną połówkę możesz zostawić do późniejszej dekoracji lemoniady.

Przelej sok do urządzenia miksującego. Umieść w środku jedną gałązkę rozmarynu i dokładnie wszystko zblenduj. Uzyskaną masę przelej przez sitko do dzbanka. Włóż go do lodówki do schłodzenia i uwolnienia smaków.

Po ok. godzinie do naczynia ze schłodzoną masą arbuzową dodaj kostki lodu, kawałki pozostałej limonki oraz gałązkę pachnącego rozmarynu. Zalej całość zimną wodą niegazowaną i wymieszaj. Na koniec możesz dodatkowo ozdobić lemoniadę listkami mięty. Smacznego!

Więcej o: