Domowa lemoniada to "must-have" na letnie dni, zwłaszcza kiedy temperatura przekracza 30 st. Celsjusza. Zwykła woda może nie wystarczyć do ugaszenia pragnienia. Warto wtedy połączyć ją z kawałkami ogórka szklarniowego, listkami bazylii czy innych ziół lub sięgnąć po orzeźwienie w postaci naszego owocowego hitu. Smakuje jak marzenie!
Arbuz doskonale nawadnia, orzeźwia i odżywia organizm. Co więcej, zawiera w sobie mało kalorii i dużo witamin, m.in. A, C i tych z grupy B. To jeden z najlepszych owoców, na bazie których możemy przyrządzić pyszną lemoniadę.
W połączeniu z sokiem z limonek oraz rozmarynem smakuje obłędnie, a na dodatek prezentuje się wyjątkowo ładnie. To doskonały napój na lato. Możesz delektować się nim w czasie spotkań przy grillu, jak i podczas oglądania ulubionego serialu. Gwarantujemy, że poniższy przepis przyda ci się w nadchodzących miesiącach jeszcze niejednokrotnie.
Składniki:
Odkrój miąższ arbuza od grubej skórki, a następnie pokrój go na mniejsze kawałki. Kilka fragmentów zostaw do podania, a resztę wrzuć do miksera lub malaksera i zmiel razem z cukrem (lub innym słodzikiem). W kolejnym kroku sparz limonki lub dokładnie je umyj. Wyciśnij z nich sok. Jedną połówkę możesz zostawić do późniejszej dekoracji lemoniady.
Przelej sok do urządzenia miksującego. Umieść w środku jedną gałązkę rozmarynu i dokładnie wszystko zblenduj. Uzyskaną masę przelej przez sitko do dzbanka. Włóż go do lodówki do schłodzenia i uwolnienia smaków.
Po ok. godzinie do naczynia ze schłodzoną masą arbuzową dodaj kostki lodu, kawałki pozostałej limonki oraz gałązkę pachnącego rozmarynu. Zalej całość zimną wodą niegazowaną i wymieszaj. Na koniec możesz dodatkowo ozdobić lemoniadę listkami mięty. Smacznego!