Kup 2 kg i zrób najbardziej pożądany napój tego lata. Najlepiej smakuje z kostkami lodu

Lato w tym roku męczy nas dużymi upałami, więc trzeba się nawadniać, by czuć się dobrze. Najlepiej sprawdzą się do tego domowej roboty soki i lemoniady, które ochłodzą i pysznie smakują. Poniżej znajdziesz przepis na napój, który będzie pożądany przez każdego członka rodziny.

Lato w tym roku zadziwia wszystkich dużymi upałami, a to oznacza, że musimy zwrócić większą uwagę na nawadnianie się. Możemy to robić za pomocą wody, izotoników, a także napojów zakupionych w sklepach. Jednak i tak najbardziej polecam napoje, które są wykonane samodzielnie. Gdy robimy je sami, mamy pewność, co się w nich znajduje i wiemy, że nie zawierają sztucznych barwników. Każdy bardzo dobrze wie, że nic nie orzeźwia tak, jak szklanka zimnego, świeżo przygotowanego napoju w upalny dzień.

Zobacz wideo Zielone matcha latte. Energetyczny napój pełen antyoksydantów zakończony puszystą pianką [HAPS FIT]

Jeśli szukasz czegoś wyjątkowego, spróbuj lemoniady arbuzowej. Ten napój nie tylko świetnie smakuje, ale też apetycznie wygląda, dzięki pięknemu kolorowi arbuza. Poniżej znajdziesz prosty przepis, który będzie tegorocznym hitem. Najlepiej smakuje, gdy schłodzi się go w lodówce, a także poda z kostkami lodu. Oprócz tego, dla lepszego efektu możesz udekorować lemoniadę liśćmi mięty. By smak był jeszcze ciekawszy, możesz dodać do lemoniady sok z cytryny lub limonki.

Przepis na lemoniadę arbuzową

Składniki

  • mały arbuz, około 2 kg,
  • 2 cytryny,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 litr wody gazowanej,
  • kostki lodu według uznania,
  • świeża mięta do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Arbuza obierz i usuń pestki, a następnie pokrój miąższ na mniejsze kawałki.
  2. Zmiksuj kawałki arbuza w blenderze na gładką masę. Przecedź przez sito, aby usunąć pulpę i otrzymać klarowny sok.
  3. Wyciśnij sok z cytryn i dodaj go do soku arbuzowego. Dodaj cukier i dobrze wymieszaj, aż się rozpuści.
  4. Wlej wodę gazowaną do mieszanki arbuzowo-cytrynowej i delikatnie wymieszaj.
  5. Podawaj lemoniadę z kostkami lodu, udekorowaną świeżą miętą. Smacznego!
Więcej o: