Szybkie śniadanie, czyli puszyste placuszki. Zrobisz je na znanym napoju

Znudziły ci się kanapki i jajecznica? Zrób na śniadanie te mięciutkie i pyszne placuszki. To przepis tak prosty, że nie ma opcji, żeby nie wyszedł. Wystarczy piętnaście minut przy patelni i masz górę puszystych placków.

Placuszki na kefirze to mój top 1 wśród śniadań. Są delikatne, puszyste i naprawdę pyszne, a robi się je błyskawicznie. Smakują na ciepło i na zimno, a dodatkami możesz dowolnie żonglować. Przepis jest tak łatwy, że z łatwością poradzą sobie z nim nawet dzieci. Jeżeli nie masz ochoty na jajka, kanapki lub parówki na śniadanie, te placuszki będą wyśmienite. 

Zobacz wideo Lubisz placki z cukinii? Sprawdź ten przepis

Placki na kefirze - szybkie śniadanie

  • 200 ml kefiru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 średnie jajka,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ulubione owoce do podania,
  • olej do smażenia.

Placki na kefirze - sposób wykonania:

  1. Na samym początku zadbaj o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Niue jest to konieczne, ale ułatwi pracę. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
  2. Dodaj kefir, wbij jajka i dodaj miód. Całość wymieszaj lub krótko zmiksuj mikserem. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by gluten zawarty w mące spęczniał i związał składniki.
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość oleju. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na gorący tłuszcz porcje ciasta na placuszki i smak z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, bu odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Tak przygotowane placki najlepiej smakują prosto z patelni. Ale podawaj je, tak jak lubisz. Z cukrem pudrem, z ulubionymi owocami, domową konfiturą lub czekoladowym kremem. Opcji jest naprawdę dużo, a każda z nich równie  pyszna. Czy to będzie twoje ulubione śniadanie na wakacje?

Lubisz śniadania na słodko?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.