Placuszki na kefirze to mój top 1 wśród śniadań. Są delikatne, puszyste i naprawdę pyszne, a robi się je błyskawicznie. Smakują na ciepło i na zimno, a dodatkami możesz dowolnie żonglować. Przepis jest tak łatwy, że z łatwością poradzą sobie z nim nawet dzieci. Jeżeli nie masz ochoty na jajka, kanapki lub parówki na śniadanie, te placuszki będą wyśmienite.
Zobacz wideo Lubisz placki z cukinii? Sprawdź ten przepis
Placki na kefirze - szybkie śniadanie
- 200 ml kefiru,
- 100 g mąki pszennej,
- 2 średnie jajka,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ulubione owoce do podania,
- olej do smażenia.
Placki na kefirze - sposób wykonania:
- Na samym początku zadbaj o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Niue jest to konieczne, ale ułatwi pracę. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Dodaj kefir, wbij jajka i dodaj miód. Całość wymieszaj lub krótko zmiksuj mikserem. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by gluten zawarty w mące spęczniał i związał składniki.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość oleju. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na gorący tłuszcz porcje ciasta na placuszki i smak z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, bu odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowane placki najlepiej smakują prosto z patelni. Ale podawaj je, tak jak lubisz. Z cukrem pudrem, z ulubionymi owocami, domową konfiturą lub czekoladowym kremem. Opcji jest naprawdę dużo, a każda z nich równie pyszna. Czy to będzie twoje ulubione śniadanie na wakacje?