Jak zrobić najlepsze kotlety mielone? Na to pytanie odpowiada pani Grażynka, ciocia mojego narzeczonego. Graża - bo tak się do niej zwracamy, robi je po mistrzowsku. Kotlety mielone z pieczarkami ciotki Graży wygrałyby konkurs Miss Świata w konkurencji Kotletów. Nie możecie nie spróbować.
Zobacz wideo Kotlety z kaszanki aż proszą się na talerz
Kotlety mielone z pieczarkami. Przepis ciotki Grażyny
Składniki:
- 700 g mięsa mielonego, najlepiej wieprzowego
- 400 g pieczarek,
- 2 jajka,
- 1 większa cebula,
- 1 bułka namoczona w mleku lub bulionie,
- bułka tarta do panierowania,
- słodka, ostra papryka, sól i pieprz,
Kotlety mielone z pieczarkami. Sposób wykonania:
- Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj. Możesz dodać ząbek czosnku, zmiel go w prasce.
- Na patelni rozpuść łyżkę masła klarowanego lub olej. Następnie zeszklij na niej cebulę. Dodaj pieczarki i usmaż, aż z pieczarek odparuje woda.
- Pieczarki usmażone z cebulą przełóż do miski z mięsem i całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj jajka, a także bułkę wymoczoną w mleku albo bulionie.
- Całość wymieszaj tak, by masa się kleiła, jeśli pieczarki nie odparowały dostatecznie, masa może być luźna. Trzeba wówczas dodać trochę bułki tartej.
- Z masy odrywaj kawałek o kawałku i formuj w kotlety. Lekko je spłaszcz i dokładnie obtocz w bułce tartej. Uklep je, by panierka nie odpadała podczas smażenia.
- Kotlety smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż będą złote i apetyczne. Ogień nie może być za mocny, bo kotlety mogą wyjść za suche.
Takie kotlety są magiczne i magicznie smakują. Znudziły ci się zwykłe mielone? Wiesz, co z nimi zrobić. Ten przepis na mielone na pewno zostanie z tobą na długo. Co do nich dodać? Pyszne będą ziemniaczki tłuczone, albo młode z koperkiem. Pasuje także ryż lub kasza, ja polecam kaszę gryczaną białą.