Grażyna robi najlepsze kotlety mielone. Dodaje składnik, który jest w każdym sklepie

Kotlety mielone są uważane za klasykę polskich obiadów i słusznie. Można je zrobić jednak nieco inaczej, a zarazem dużo smaczniej. Twoje mielone już nigdy nie będą suche, będą zawsze soczyste i pełne smaku dzięki dodatkowi, który uwielbiasz.

Jak zrobić najlepsze kotlety mielone? Na to pytanie odpowiada pani Grażynka, ciocia mojego narzeczonego. Graża - bo tak się do niej zwracamy, robi je po mistrzowsku. Kotlety mielone z pieczarkami ciotki Graży wygrałyby konkurs Miss Świata w konkurencji Kotletów. Nie możecie nie spróbować. 

Zobacz wideo Kotlety z kaszanki aż proszą się na talerz

Kotlety mielone z pieczarkami. Przepis ciotki Grażyny

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego, najlepiej wieprzowego
  • 400 g pieczarek,
  • 2 jajka,
  • 1 większa cebula,
  • 1 bułka namoczona w mleku lub bulionie,
  • bułka tarta do panierowania,
  • słodka, ostra papryka, sól i pieprz,

Kotlety mielone z pieczarkami. Sposób wykonania:

  1. Pieczarki oczyść i zetrzyj  na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj. Możesz dodać ząbek czosnku, zmiel go w prasce.
  2. Na patelni rozpuść łyżkę masła klarowanego lub olej. Następnie zeszklij na niej cebulę. Dodaj pieczarki i usmaż, aż z pieczarek odparuje woda. 
  3. Pieczarki usmażone z cebulą przełóż do miski z mięsem i całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj jajka, a także bułkę wymoczoną w mleku albo bulionie. 
  4. Całość wymieszaj tak, by masa się kleiła, jeśli pieczarki nie odparowały dostatecznie, masa może być luźna. Trzeba wówczas dodać trochę bułki tartej.
  5. Z masy odrywaj kawałek o kawałku i formuj w kotlety. Lekko je spłaszcz i dokładnie obtocz w bułce tartej. Uklep je, by panierka nie odpadała podczas smażenia. 
  6. Kotlety smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż będą złote i apetyczne. Ogień nie może być za mocny, bo kotlety mogą wyjść za suche.

Takie kotlety są magiczne i magicznie smakują. Znudziły ci się zwykłe mielone? Wiesz, co z nimi zrobić. Ten przepis na mielone na pewno zostanie z tobą na długo. Co do nich dodać? Pyszne będą ziemniaczki tłuczone, albo młode z koperkiem. Pasuje także ryż lub kasza, ja polecam kaszę gryczaną białą.

Więcej o: