Sos kurkowy będzie pyszny i aksamitny. Uważaj na jedną rzecz, nie chodzi o cebulę

Sos kurkowy to nasze letnie dobrodziejstwo. Idealne pasuje do kurczaka, polędwiczek wieprzowych i sztuk mięsa. Sos kurkowy zrobisz z kilku prostych składników, ale ważna jest śmietana. Ja używam tylko takiej.

Jeśli szukasz przepisu na najlepsze danie z grzybami, sos kurkowy z tego przepisu z miejsca skradnie twoje serce i wszystkie inne wnętrzności, w tym żołądek. Jak zrobić sos kurkowy, żeby były pyszny, aromatyczny i aksamitny? Cóż, cały myk polega na tym, by grzybów nie myć. Smak odejdzie wraz z wodą, a nasiąknięte grzyby szybko staną się miękkie i najpewniej podczas smażenia się rozpadną. Oczyścić grzyby możesz w inny, dużo łatwiejszy sposób. Niestety, kurki rosną najczęściej na piaszczystym podłożu w towarzystwie drzew iglastych, dlatego dość trudno je wyczyścić. Z pomocą jednak przyjdzie szczoteczka do zębów, która sprawnie i szybko usunie wszelkie zabrudzenia i piach. Jednak najważniejsza jest śmietana. Grzybów nie należy "kąpać" w kwaśnej śmietanie. Zawsze polecam tłustą, bo ona sprawa, że sos nabiera smaku i aromatu.

Zobacz wideo To najlepsze paszteciki z grzybami. Nie zgadniesz, z czego są

Sos kurkowy - przepis na idealny obiad

Składniki:

  • ok. 500 g kurek,
  • 1 niewielka cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • masło,
  • ok. 200 ml śmietanki 30 proc.
  • posiekana natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku, opcjonalnie odrobina gałki muszkatołowej i kurkumy.

Sos kurkowy - sposób wykonania:

  1. Zacznij od oczyszczenia grzybów. Zwróć szczególną uwagę na blaszki - tam najpewniej będzie najwięcej zanieczyszczeń. Większe grzyby pokrój na mniejsze części.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, nie musi być drobna, a czosnek posiekaj lub przepuść przez praskę.
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej solidną łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i chwile ją podsmażaj.
  4. Do podsmażonej cebuli (nie może być brązowa, jedynie zeszklona), dodaj czosnek. Podsmażaj minutę i dodaj kurki. Zwiększ moc palnika i smaż całość, co jakiś czas mieszając.
  5. Z grzybów powinna odparować woda, kiedy zmiękną i zbrązowieją, zalej je śmietaną, zmniejsz ogień pod patelnią i lekko osól. Duś przez ok. 10 minut do zredukowania. Następnie dodaj posiekaną natkę, dodaj przyprawy do smaku i trzymaj wszystko na ogniu jeszcze 5 minut.

Taki sos kurkowy smakuje idealnie nawet prosto z patelni. Możesz podać go z kopytkami, polędwiczkami albo smażoną karkówką. Moim zdaniem jednak sos kurkowy z tego przepisu smakuje bosko z grillowanym serem Camembert - to hit wszystkich imprez w moim domu.

Więcej o: