• Link został skopiowany

Są puszyste, słodziutkie i to tylko z czterech składników. Takich pączuszków nie kupisz w cukierni

Minipączki to wymarzona łakoć nie tylko w okresie karnawału, lecz także podczas beztroskich, wakacyjnych dni. Są pyszne, puszyste i słodkie, a co ważne - robi się je błyskawicznie i to z zaledwie czterech składników. Jeśli przejadły ci się lody i jagodzianki, zrób malutkie pączusie - rozpłyniesz się ze szczęścia.
Minipączki
Mariola Anna S /Shutterstock

Minipączki z serka można kupić w niemal każdej cukierni. Jednak z całą pewnością nie będą tak pyszne, jak pączki domowe, których zapach wypełni cały dom. Przepis jest banalny i poradzi sobie z nim każdy. Jednak ważne są dwie rzeczy - pierwsza to chwila odpoczynku ciasta, druga to olej. Musi mieć idealną temperaturę. Jeśli wrzucisz pączki na zimny tłuszcz, sporo go wchłoną, z kolei jeśli tłuszcz będzie za gorący - możesz niechcący je spalić. Klucz to złoty środek. Najlepiej, gdyby temperatura tłuszczu nie przekraczała 190 stopni. 

Zobacz wideo Sprawdź, jak łatwo zrobić kultowe hiszpańskie pączki

Minipączki z serka waniliowego - idealne łakocie na każdą porę dnia

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej (typ 500 będzie w sam raz),
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • dodatkowo: olej roślinny do głębokiego smażenia i cukier puder do posypania.

Pączki z serka waniliowego - sposób wykonania:

  1. Przed przystąpieniem do pracy wyjmij serek z lodówki, by nabrał temperatury pokojowej.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj ocieplony serek, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszaj łyżką na gładkie i jednolite ciasto.
  3. W garnku rozgrzej olej. Za pomocą drewnianej łyżki sprawdź, czy dobrze się rozgrzał. Jak to zrobić? Zanurz trzon drewnianej łyżki w oleju. Kiedy na dnie przy łyżce zaczną pojawiać się pęcherzyki - możesz zacząć smażenie pączków. Jeśli jednak pęcherzyki pojawiają się na całej długości zanurzonej łyżki - olej będzie za gorący.
  4. Łyżką namoczoną w oleju nakładaj na tłuszcz porcje ciasta na pączki. Smaż, aż z obu stron będą złote i apetyczne - małe pączki powinny same obracać się pod wpływem temperatury. Podczas smażenia zwracaj jednak uwagę, czy nie brązowieją za szybko. Jeśli tak, zmniejsz moc palnika.

Po usmażeniu przełóż pączuszki na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiedy nieco przestygną, oprósz je cukrem pudrem lub polej lukrem. Możesz też nadziać je kremem lub dżemem za pomocą szprycy kuchennej. Pamiętaj jednak, że wygodniejsze do nadziewania są nieco większe pączki. 

Więcej o: