• Link został skopiowany

Zapomnij o kiszonych. Ogórki w zalewie z tym składnikiem to już legenda. Wszyscy wylizują talerze

Przetwory z ogórków stanowią doskonały dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzają się również jako przekąska na rodzinnych imprezach, dlatego chętnie robimy je w sezonie. Jak zrobić ogórki w zalewie? Z miodem będą smakować zupełnie inaczej i z pewnością zachwycą wszystkich smakoszy.
Ogórki
Fot. ruthannburke / iStock

Istnieją dziesiątki pomysłów na to, jak przygotować przetwory z ogórków. To wdzięczne warzywo doskonale komponuje się z wieloma przyprawami, na słodko oraz słono. Dzięki temu możemy eksperymentować ze smakami i każdego dnia zajadać się innymi wekami. Próbowałaś kiedyś ogórków w zalewie miodowej? To zaskakujące połączenie z pewnością przypadnie ci do gustu.

Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!

Jakie ogórki do słoików na zimę? Ten rodzaj najlepiej nadaje się do przetworów

Kluczową kwestią podczas robienia przetworów jest jakość warzyw, dlatego do słoików wkładaj ogórki z własnego ogrodu bądź ze sprawdzonego źródła. Nie ma nic gorszego od chemicznego posmaku środków ochrony roślin, który może przedostawać się do warzyw. Najlepszą odmianą ogórków do zalewania czy kiszenia są kwaszeniaki (to potoczna nazwa ogórków gruntowych, nadających się do przetworów). Ich długość waha się od 5 do 15 cm, a kształt przypomina wydłużony cylinder. Przeważnie są trzy razy dłuższe niż ich szerokość, dzięki czemu są jędrne i chrupkie. Cienka skórka kwaszeniaków pokryta jest wieloma brodawkami, dlatego ich rozpoznanie nie jest trudne.

Jak zrobić ogórki w zalewie z miodem? To prawdziwe niebo w gębie

Ogórki w zalewie miodowej to pyszna alternatywa dla kiszonek. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a jeśli zrobisz większą ilość, będziesz mogła skorzystać z zapasów jesienią czy zimą. Z podanego przepisu zrobisz 12 słoiczków o pojemności 250 ml. Składniki, których będziesz potrzebować:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych,
  • 3-4 główki czosnku,
  • ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w kulkach,
  • 250 ml octu,
  • 2 litry wody,
  • 12 łyżek miodu,
  • 2 szklanki cukru,
  • 4 łyżki soli.
Ogórki gruntowe (zdjęcie ilustracyjne)
Ogórki gruntowe (zdjęcie ilustracyjne) Fot.Marta B?a?ejowska/ Agencja Wyborcza.pl

Ogórki oczyść, obierz i pokrój w paski. Ułóż je ciasno w słoiczkach i do każdego dodaj 2 ziela angielskie, listek laurowy, ząbek czosnku i 2 kulki pieprzu. Następnie zabierz się za zalewę. Do garnka wlej ocet, wodę, miód, cukier oraz sól, wymieszaj i zagotuj. Przelej do każdego słoiczka taką ilość, by płyn przykrył warzywa. Mocno zakręć nakrętki i pasteryzuj około 10 minut w dużym garnku wyłożonym szmatką. Po wyjęciu słoików ułóż je dnem do góry, a po 15 minutach obróć z powrotem i ułóż na półce. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

PORADA! Do słoików wybierz małe warzywa, dzięki czemu zachowają chrupkość. Jeśli wolisz ogórki ze skórką, możesz bez problemu wyszorować je szczoteczką i tak oczyszczone pokroić do słoika.

Więcej o: