Stary przepis na korniszony babci Jasi. Są chrupiące i pełne smaku dzięki zmianie proporcji

Przepis na korniszony to mój ulubiony przepis na przetwory z ogórków. Nawet kiszone mi tak nie smakują, jak korniszony, a to dlatego, że robię je po mistrzowsku, czyli jak moja babcia. Robiła je całe swoje życie, ale jej korniszony smakowały inaczej niż takie, które kupujemy w markecie. Chodziło o proporcje - babcia oszczędzała na jednym składniku, ale to wyszło na dobre i ogórkom, i mi.

Jak zrobić korniszony, żeby były chrupiące, pełne smaku i idealnie pasowały na kanapki i do sałatek? To nie jest takie trudne, a moja babcia robiła je najlepiej na świecie. Co było w nich takiego niezwykłego? Babcia oszczędzała na cukrze, który w czasach PRL-u był towarem dość deficytowym. Wolała dodać cukier do ciasta, a korniszony robiła w wersji bardziej wytrawnej. Takich korniszonów nie kupi się w sklepie, gdzie zalewa jest nieraz aż klejąca się od cukru. Lepiej zrobić korniszony w domu, a ten przepis na pewno cię oczaruje. 

Zobacz wideo Spójrz, jak łatwo zrobić pyszną kiszonkę

Przepis na korniszony. Babcia robiła je najlepsze na świecie

Składniki:

  • 3 kg niewielkich ogórków gruntowych,
  • 3 l wody,
  • 0,5 l octu spirytusowego,
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 łyżki soli,
  • 2 korzenie chrzanu pokrojone na kawałki,
  • 1 większa główka czosnku,
  • ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, gorczyca biała,
  • koper razem z baldachami (po jednej łodydze na każdy słoik).

Jak zrobić chrupiące korniszony? Sposób wykonania:

  1. Ogórki porządnie umyj. Słoiki wyparz i osusz, czosnek obierz (ząbki możesz przekroić na pół), korzeń chrzanu też obierz i pokrój na kawałki tak, by w każdym słoiku znalazły się co najmniej 4.
  2. Na dno każdego słoika połóż gałązkę kopru, dodaj kilka ząbków czosnku, kilka kawałków chrzanu, łyżeczkę gorczycy oraz 3-4 liski laurowe oraz kilka ziarenek pieprzu.
  3. Do słoików włóż ogórki. Układaj je w pozycji pionowej dość ciasno, ale nie na tyle, by się gniotły. Następnie przygotuj zalewę. Wlej wodę do garnka, dodaj cukier, sól oraz 8-10 kulek ziela angielskiego i zagotuj.
  4. Gorącą zalewą zalej słoiki z ogórkami i szczelnie zakręć. Następnie włóż słoiki do dużego garnka (dno wcześniej wyłóż ściereczką). Słoiki zalej wodą do wysokości ok. 3/4 i zagotuj. Pasteryzuj przez 7-10 minut od chwili zagotowania. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Takie ogórki są idealne na "zagrychę" podczas spotkań w większym gronie, do sałatek, kanapek lub domowych burgerów. Korniszony przechowuj w ciemnych, najlepiej chłodnym i suchym miejscu - wytrzymają nawet rok. Jednak po otwarciu słoik z ogórkami przechowuj w lodówce. 

Najlepsze ogórki to:
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.