Jak zrobić korniszony, żeby były chrupiące, pełne smaku i idealnie pasowały na kanapki i do sałatek? To nie jest takie trudne, a moja babcia robiła je najlepiej na świecie. Co było w nich takiego niezwykłego? Babcia oszczędzała na cukrze, który w czasach PRL-u był towarem dość deficytowym. Wolała dodać cukier do ciasta, a korniszony robiła w wersji bardziej wytrawnej. Takich korniszonów nie kupi się w sklepie, gdzie zalewa jest nieraz aż klejąca się od cukru. Lepiej zrobić korniszony w domu, a ten przepis na pewno cię oczaruje.
Zobacz wideo Spójrz, jak łatwo zrobić pyszną kiszonkę
Przepis na korniszony. Babcia robiła je najlepsze na świecie
Składniki:
- 3 kg niewielkich ogórków gruntowych,
- 3 l wody,
- 0,5 l octu spirytusowego,
- 6 łyżek cukru,
- 3 łyżki soli,
- 2 korzenie chrzanu pokrojone na kawałki,
- 1 większa główka czosnku,
- ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, gorczyca biała,
- koper razem z baldachami (po jednej łodydze na każdy słoik).
Jak zrobić chrupiące korniszony? Sposób wykonania:
- Ogórki porządnie umyj. Słoiki wyparz i osusz, czosnek obierz (ząbki możesz przekroić na pół), korzeń chrzanu też obierz i pokrój na kawałki tak, by w każdym słoiku znalazły się co najmniej 4.
- Na dno każdego słoika połóż gałązkę kopru, dodaj kilka ząbków czosnku, kilka kawałków chrzanu, łyżeczkę gorczycy oraz 3-4 liski laurowe oraz kilka ziarenek pieprzu.
- Do słoików włóż ogórki. Układaj je w pozycji pionowej dość ciasno, ale nie na tyle, by się gniotły. Następnie przygotuj zalewę. Wlej wodę do garnka, dodaj cukier, sól oraz 8-10 kulek ziela angielskiego i zagotuj.
- Gorącą zalewą zalej słoiki z ogórkami i szczelnie zakręć. Następnie włóż słoiki do dużego garnka (dno wcześniej wyłóż ściereczką). Słoiki zalej wodą do wysokości ok. 3/4 i zagotuj. Pasteryzuj przez 7-10 minut od chwili zagotowania. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Takie ogórki są idealne na "zagrychę" podczas spotkań w większym gronie, do sałatek, kanapek lub domowych burgerów. Korniszony przechowuj w ciemnych, najlepiej chłodnym i suchym miejscu - wytrzymają nawet rok. Jednak po otwarciu słoik z ogórkami przechowuj w lodówce.