Co tydzień robię tę zapiekankę. Resztki się nie marnują, a rodzinka ma obiad na dwa dni

Zapiekanka jest klasyczną potrawą, która często gości w naszych domach. Można ją łatwo i szybko przygotować, dlatego doskonale nadaje się na ciepłą kolację. Jak zrobić zapiekankę z tortellini? Tego połączenia mogłaś wcześniej nie znać.

Zapiekankę można przygotować praktycznie ze wszystkiego, dlatego potrawa ta jest świetnym sposobem na cotygodniowe czyszczenie lodówki. Jeśli masz kilka składników, którym kończy się data ważności, zrób pyszną wersję z tortellini i zaskocz domowników pomysłem na smaczną kolację.

Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!

Jak zrobić zapiekankę z tortellini? Zachwyć wszystkich wyjątkowym smakiem

Zapiekanka z makaronem tortellini doskonale nadaje się do wykorzystania różnych resztek. Jeśli zostało ci w lodówce trochę papryki, pomidorów czy pieczarek, z powodzeniem możesz dorzucić je do tego dania. Składniki potrzebne do przygotowania podstawowej wersji zapiekanki:

  • paczka makaronu tortellini (świetnie sprawdzi się tutaj pomidorowe lub ziołowe),
  • 700 ml passaty pomidorowej,
  • 400 g dowolnego mięsa mielonego,
  • 100 g tartej mozzarelli,
  • 100 g tartej goudy,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • resztki warzywne (pieczarki, cukinia, papryka, kukurydza, pomidory),
  • zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz, papryka słodka,
  • olej do smażenia.

PORADA! Zamiast mięsa mielonego możesz użyć podsmażonego kurczaka i kawałków wędlin. Jeśli w lodówce stoi niewykorzystana śmietana, możesz dodać ją do sosu pomidorowego, przez co uzyskasz bardziej kremowy smak.

Zapiekanka tortellini
Zapiekanka tortellini Fot. iStock, NaLha

Jak zrobić najprostszą zapiekankę z tortellini? Jej przygotowanie trwa kilka chwil

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmaż poszatkowaną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojone resztki warzyw. Następnie dodaj mięso mielone, przyprawy oraz passatę pomidorową i duś pod przykryciem 10 minut. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, a na dno wrzuć połowę makaronu i startą mozzarellę. Nałóż mięsną warstwę, przykryj ją resztą tortellini i posyp wierzch zapiekanki startą goudą. Piecz 25 minut, w trybie góra-dół, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: