• Link został skopiowany

Co tydzień robię tę zapiekankę. Resztki się nie marnują, a rodzinka ma obiad na dwa dni

Zapiekanka jest klasyczną potrawą, która często gości w naszych domach. Można ją łatwo i szybko przygotować, dlatego doskonale nadaje się na ciepłą kolację. Jak zrobić zapiekankę z tortellini? Tego połączenia mogłaś wcześniej nie znać.
Zapiekanka
Fot. StephanieFrey / iStock

Zapiekankę można przygotować praktycznie ze wszystkiego, dlatego potrawa ta jest świetnym sposobem na cotygodniowe czyszczenie lodówki. Jeśli masz kilka składników, którym kończy się data ważności, zrób pyszną wersję z tortellini i zaskocz domowników pomysłem na smaczną kolację.

Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!

Jak zrobić zapiekankę z tortellini? Zachwyć wszystkich wyjątkowym smakiem

Zapiekanka z makaronem tortellini doskonale nadaje się do wykorzystania różnych resztek. Jeśli zostało ci w lodówce trochę papryki, pomidorów czy pieczarek, z powodzeniem możesz dorzucić je do tego dania. Składniki potrzebne do przygotowania podstawowej wersji zapiekanki:

  • paczka makaronu tortellini (świetnie sprawdzi się tutaj pomidorowe lub ziołowe),
  • 700 ml passaty pomidorowej,
  • 400 g dowolnego mięsa mielonego,
  • 100 g tartej mozzarelli,
  • 100 g tartej goudy,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • resztki warzywne (pieczarki, cukinia, papryka, kukurydza, pomidory),
  • zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz, papryka słodka,
  • olej do smażenia.

PORADA! Zamiast mięsa mielonego możesz użyć podsmażonego kurczaka i kawałków wędlin. Jeśli w lodówce stoi niewykorzystana śmietana, możesz dodać ją do sosu pomidorowego, przez co uzyskasz bardziej kremowy smak.

Zapiekanka tortellini
Zapiekanka tortelliniFot. iStock, NaLha

Jak zrobić najprostszą zapiekankę z tortellini? Jej przygotowanie trwa kilka chwil

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmaż poszatkowaną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojone resztki warzyw. Następnie dodaj mięso mielone, przyprawy oraz passatę pomidorową i duś pod przykryciem 10 minut. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, a na dno wrzuć połowę makaronu i startą mozzarellę. Nałóż mięsną warstwę, przykryj ją resztą tortellini i posyp wierzch zapiekanki startą goudą. Piecz 25 minut, w trybie góra-dół, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: