Zapiekankę można przygotować praktycznie ze wszystkiego, dlatego potrawa ta jest świetnym sposobem na cotygodniowe czyszczenie lodówki. Jeśli masz kilka składników, którym kończy się data ważności, zrób pyszną wersję z tortellini i zaskocz domowników pomysłem na smaczną kolację.
Zapiekanka z makaronem tortellini doskonale nadaje się do wykorzystania różnych resztek. Jeśli zostało ci w lodówce trochę papryki, pomidorów czy pieczarek, z powodzeniem możesz dorzucić je do tego dania. Składniki potrzebne do przygotowania podstawowej wersji zapiekanki:
PORADA! Zamiast mięsa mielonego możesz użyć podsmażonego kurczaka i kawałków wędlin. Jeśli w lodówce stoi niewykorzystana śmietana, możesz dodać ją do sosu pomidorowego, przez co uzyskasz bardziej kremowy smak.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmaż poszatkowaną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojone resztki warzyw. Następnie dodaj mięso mielone, przyprawy oraz passatę pomidorową i duś pod przykryciem 10 minut. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, a na dno wrzuć połowę makaronu i startą mozzarellę. Nałóż mięsną warstwę, przykryj ją resztą tortellini i posyp wierzch zapiekanki startą goudą. Piecz 25 minut, w trybie góra-dół, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.