Propozycje na pyszne śniadanie szczególnie dobrze wymyśla się latem, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców sezonowych. Tym razem możesz zaskoczyć rodzinę przepisem na puszyste i mięciutkie placki z borówkami. Najlepiej smakują z dodatkiem syropu klonowego, a dzieci nie mogą przestać się nimi zajadać.
Zobacz wideo Z czarnej jagody przyrządzisz nie tylko kompot i dżem, lecz także... wino
Placki z borówkami. Zdrowe śniadanie to podstawa udanego dnia
Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Może nie tylko dodać energii na wiele godzin, lecz także w prosty sposób poprawić humor. Sięgając po jogurt i borówki, wyczarujemy przepyszny rarytas, który doda do naszej diety cennego wapnia, witaminy D i tych z grupy B. Granatowe owoce to z kolei źródło takich wartości, jak żelazo, magnez, fosfor i cynk. Jeśli przygotujesz śniadanie bez dodatku cukru, zapewnisz bliskim niezwykle zdrowy posiłek, który wręcz rozpływa się w ustach.
Przepis na jogurtowe placki z borówkami
Składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 170 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 3 łyżki masła,
- szklanka borówek.
Opcjonalnie:
Przygotowanie krok po kroku:
- Na początek mieszamy jogurt z jajkami i cukrem waniliowym. Żeby ciasto było bardziej wilgotne, warto dodać na tym etapie trzy łyżki rozpuszczonego masła. Do masy wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Teraz dodajemy borówki i delikatnie łączymy składniki, by nie uszkodzić owoców.
- Następnie rozgrzewamy patelnię. Możemy skropić ją kilkoma kroplami oleju do smażenia lub dodać niewielką ilość masła dla smaku i ładnego zrumienienia placków. Nakładamy po jednej łyżce ciasta, zachowując odstępy.
- Placki smażymy na średnim ogniu, do momentu, w którym urosną oraz się zarumienią. Powinny wystarczyć już niecały trzy minuty. Po tym czasie przewracamy smakołyki na drugą stronę i trzymamy do zrumienienia, przez około dwie minuty.
- Jeśli planujemy wysmażyć więcej placków, przy następnej partii należy wytrzeć powierzchnię patelni ręcznikiem papierowym lub gąbką.
- Gotowe rarytasy można podawać z syropem klonowym, obsypane garścią borówek oraz oprószone cukrem pudrem według uznania. Smacznego!