Te placki z borówkami wychodzą obłędnie. Rodzina oszalała na ich punkcie i nie chce już innego śniadania

Latem, gdy sezon na owoce trwa w najlepsze, nie ma nic lepszego niż przygotowanie z nich pysznego śniadania. Świeże skarby natury zebrane w ogrodzie lub kupione na targu wspaniale urozmaicają poranny posiłek. Nie dość, że zdrowe, to cudownie smakują. Warto więc korzystać i przygotować puszyste placki z borówkami.

Propozycje na pyszne śniadanie szczególnie dobrze wymyśla się latem, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców sezonowych. Tym razem możesz zaskoczyć rodzinę przepisem na puszyste i mięciutkie placki z borówkami. Najlepiej smakują z dodatkiem syropu klonowego, a dzieci nie mogą przestać się nimi zajadać.

Zobacz wideo Z czarnej jagody przyrządzisz nie tylko kompot i dżem, lecz także... wino

Placki z borówkami. Zdrowe śniadanie to podstawa udanego dnia

Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Może nie tylko dodać energii na wiele godzin, lecz także w prosty sposób poprawić humor. Sięgając po jogurt i borówki, wyczarujemy przepyszny rarytas, który doda do naszej diety cennego wapnia, witaminy D i tych z grupy B. Granatowe owoce to z kolei źródło takich wartości, jak żelazo, magnez, fosfor i cynk. Jeśli przygotujesz śniadanie bez dodatku cukru, zapewnisz bliskim niezwykle zdrowy posiłek, który wręcz rozpływa się w ustach.

Przepis na jogurtowe placki z borówkami

Składniki:

  • 250 g jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 170 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki masła,
  • szklanka borówek.

Opcjonalnie:

  • syrop klonowy.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na początek mieszamy jogurt z jajkami i cukrem waniliowym. Żeby ciasto było bardziej wilgotne, warto dodać na tym etapie trzy łyżki rozpuszczonego masła. Do masy wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Teraz dodajemy borówki i delikatnie łączymy składniki, by nie uszkodzić owoców.
  • Następnie rozgrzewamy patelnię. Możemy skropić ją kilkoma kroplami oleju do smażenia lub dodać niewielką ilość masła dla smaku i ładnego zrumienienia placków. Nakładamy po jednej łyżce ciasta, zachowując odstępy.
  • Placki smażymy na średnim ogniu, do momentu, w którym urosną oraz się zarumienią. Powinny wystarczyć już niecały trzy minuty. Po tym czasie przewracamy smakołyki na drugą stronę i trzymamy do zrumienienia, przez około dwie minuty.
  • Jeśli planujemy wysmażyć więcej placków, przy następnej partii należy wytrzeć powierzchnię patelni ręcznikiem papierowym lub gąbką.
  • Gotowe rarytasy można podawać z syropem klonowym, obsypane garścią borówek oraz oprószone cukrem pudrem według uznania. Smacznego!
Lubisz borówki na śniadanie?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.