Jak zrobić burgery z grilla, żeby były soczyste, pełne smaku i idealnie komponowały się z chrupiącą bułką i aromatycznymi sosami? Nie ma w tym niczego skomplikowanego i jak raz zrobisz burgery na grilla z tego przepisu, inne rzeczy już nie będą wydawały ci się dostatecznie smaczne. Przepis na burgery jest naprawdę prosty, ale trzeba pamiętać o kilku ważnych rzeczach.
Zobacz wideo Nie tylko kiełbaski. Zobacz, co możesz podać podczas grilla
Idealne burgery z grilla. W czym tkwi sekret?
Pierwszą rzeczą jest oczywiście mięso. Z całego serca odradzam kupowanie mielonej już wołowiny. Warto mielić mięso samodzielnie i wiedzieć, by zachować odpowiednie proporcje. Na 1 kg mięsa powinno przypadać 200 g łoju wołowego. Dzięki temu burgery są soczyste i naprawdę pełne smaku. Kolejną rzeczą jest wyrabianie - do burgerów możesz dodać sól, pieprz, startą cebulę, ale w żadnym wypadku nie dodawaj jajka i bułki tartej - to nie kotlety mielone. Burgery muszą być też dobrze wyrobione i foremne, żeby temperatura równomiernie się rozkładała. Jeśli zachowasz te wskazówki, burgery wyjdą ci wyśmienite.
Burgery z grilla - przepis:
Składniki:
- 800 g wołowiny, polecam antrykot lub rostbef, może być także udziec,
- 200 g łoju wołowego,
- 1 średnia cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- dodatkowo, plastry sera cheddar, sałata, bułki burgerowe, ulubione warzywa, ketchup i majonez.
Sposób wykonania:
- Zacznij od zmielenia mięsa. Wołowinę zmiel w maszynce o grubych oczkach, zaś łój wołowy zmiel na wąskich oczkach. Włóż do miski.
- Do mięsa dodaj cebulę startą na tarce (możesz ją także zmielić w maszynce). Dodaj trochę soli i pieprz do smaku i zacznij energicznie wyrabiać. Masa powinna być nieco kleista.
- Za pomocą zwilżonych dłoni odrywaj kawałki masy mięsnej o wadze ok. 150-200 g. Następnie uformuj w dłoniach w kształt kuli i za pomocą czegoś ciężkiego spłaszcz je, by miały grubość ok. 2 -3 cm.
- Porządnie rozgrzej ruszt i połóż na nim burgery. Grilluj przez 2-3 minuty z obu stron i odłóż burgery, by chwilę odpoczęły. Na tym samym ruszcie zgrilluj pokrojone bułki. Kiedy lekko się zarumienią, możesz już składać burgery ze swoimi ulubionymi dodatkami.