Mielę, mieszam i kładę na ruszt. Kiełbaski i karkówki z grilla nikomu już nie smakują

Polacy kochają wszystko, co z grilla i latem z ochotą spotykają się ze znajomymi przy rusztach pełnych najróżniejszych smakołyków. Najczęściej grillujemy kiełbaski i karkówkę, jednak przez ten przepis przestaniecie je aż tak lubić. Jak zrobić soczyste burgery z grilla? Musisz wiedzieć, jakie mięso wybrać i czego nie wolno absolutnie dodawać do masy.

Jak zrobić burgery z grilla, żeby były soczyste, pełne smaku i idealnie komponowały się z chrupiącą bułką i aromatycznymi sosami? Nie ma w tym niczego skomplikowanego i jak raz zrobisz burgery na grilla z tego przepisu, inne rzeczy już nie będą wydawały ci się dostatecznie smaczne. Przepis na burgery jest naprawdę prosty, ale trzeba pamiętać o kilku ważnych rzeczach.

Zobacz wideo Nie tylko kiełbaski. Zobacz, co możesz podać podczas grilla

Idealne burgery z grilla. W czym tkwi sekret?

Pierwszą rzeczą jest oczywiście mięso. Z całego serca odradzam kupowanie mielonej już wołowiny. Warto mielić mięso samodzielnie i wiedzieć, by zachować odpowiednie proporcje. Na 1 kg mięsa powinno przypadać 200 g łoju wołowego. Dzięki temu burgery są soczyste i naprawdę pełne smaku. Kolejną rzeczą jest wyrabianie - do burgerów możesz dodać sól, pieprz, startą cebulę, ale w żadnym wypadku nie dodawaj jajka i bułki tartej - to nie kotlety mielone. Burgery muszą być też dobrze wyrobione i foremne, żeby temperatura równomiernie się rozkładała. Jeśli zachowasz te wskazówki, burgery wyjdą ci wyśmienite. 

Burgery z grilla - przepis:

Składniki:

  • 800 g wołowiny, polecam antrykot lub rostbef, może być także udziec, 
  • 200 g łoju wołowego, 
  • 1 średnia cebula, 
  • sól i pieprz do smaku,
  • dodatkowo, plastry sera cheddar, sałata, bułki burgerowe, ulubione warzywa, ketchup i majonez.

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od zmielenia mięsa. Wołowinę zmiel w maszynce o grubych oczkach, zaś łój wołowy zmiel na wąskich oczkach. Włóż do miski. 
  2. Do mięsa dodaj cebulę startą na tarce (możesz ją także zmielić w maszynce). Dodaj trochę soli i pieprz do smaku i zacznij energicznie wyrabiać. Masa powinna być nieco kleista. 
  3. Za pomocą zwilżonych dłoni odrywaj kawałki masy mięsnej o wadze ok. 150-200 g. Następnie uformuj w dłoniach w kształt kuli i za pomocą czegoś ciężkiego spłaszcz je, by miały grubość ok. 2 -3 cm. 
  4. Porządnie rozgrzej ruszt i połóż na nim burgery. Grilluj przez 2-3 minuty z obu stron i odłóż burgery, by chwilę odpoczęły. Na tym samym ruszcie zgrilluj pokrojone bułki. Kiedy lekko się zarumienią, możesz już składać burgery ze swoimi ulubionymi dodatkami. 
Więcej o: