Ciasto na maślance z owocami to wymarzony deser na lato i na każdą okazję, kiedy chcesz położyć na stole słodkie co nieco. Wykonanie jest proste i naprawdę szybkie i poradzi sobie z nim nawet cukierniczy nowicjusz. Bardzo istotną zaletą tego ciasta jest to, że możesz dodać do niego owoce, które tylko chcesz 0 borówki, truskawki, czereśnie lub śliwki z syropu. Nie czekaj więc tylko już nastawiaj piekarnik.
Zobacz wideo Czy wiesz, jakie produkty można mrozić? Sprawdź, jakie ciasto można włożyć do zamrażalnika
Szybkie ciasto z owocami. Na maślance wychodzi najlepiej
Składniki:
- 500 g mąki pszennej, najlepiej tortowej,
- 300 ml maślanki naturalnej,
- 3 większe jajka,
- ok. 150 g cukru,
- ok. 0,5 szklanki oleju,
- 1 czubata łyżka cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ulubione owoce.
Ciasto na maślance z owocami - sposób wykonania:
- Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie wbij jajka do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy i za pomocą miksera utrzyj całość na jasną masę.
- Do jajek utartych z cukrem dodaj maślankę i kiedy składniki się połączą, cienką strużką wlewaj olej. Następnie wyłącz mikser i stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj za pomocą drewnianej łyżki, aż składniki się połączą.
- Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie przełóż do niej ciasto i wyrównaj wierzch. Na wierchu połóż wybrane dodatki - owoce, kawałki czekolady, pokruszone batoniki lub bakalie. Owoce wcześniej umyj i w razie potrzeby pokrój na mniejsze kawałki.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Ciasto maślankowe piecz przez ok. 50 minut. Po upieczeniu ostudź w uchylonym piekarniku. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem lub polewą z białej czekolady.
Tak pyszne ciasto z miejsca zdetronizuje wszystkie serniki i szarlotki tego świata. Jeśli Szukasz przepisu na łatwe ciasto, które nie wymaga od ciebie niczego oprócz chęci, kilku składników i ulubionych owoców, to moim zdaniem nie ma na co czekać. Pamiętaj tylko, że to ciasto jest tak dobre, że zniknie cała blaszka zanim się obejrzysz.