Naleśniki do krokietów robię tylko z tym dodatkiem. Lepszych nie zrobi żadna Gessler tego świata

Naleśniki do krokietów powinny być elastyczne, delikatne i jędrne. Na całe szczęście mamy taki przepis. Te naleśniki będą hitem obiadowym, bo są idealne i do krokietów, i do zawijania, a jak chcesz je zrobić z serem - nic nie stoi na przeszkodzie. Chyba że masło. O nim nie wolno zapomnieć.

Jak zrobić naleśniki, żeby były delikatne i nie rwały się podczas składania? Okazuje się, że to banalnie proste i nie ma w tym niczego skomplikowanego. Warto jednak wiedzieć, że naleśniki będą bardziej elastyczne i mięciutkie, kiedy do ciasta dodamy nieco więcej tłuszczu, niż dodawaliśmy dotychczas. Masło w tym przepisie robi robotę.

Zobacz wideo Kto robi lepsze naleśniki? Sprawdź

Najlepsze naleśniki do krokietów

Składniki:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej użyć typu 450,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 2 duże jajka,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Naleśniki do krokietów - sposób wykonania:

  1. Najpierw rozpuść masło i pozostaw, by lekko przestygło.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, wbij jajka. Dolej wodę i mleko i za pomocą miksera wymieszaj na gładkie, lejące ciasto.
  3. Miskę z ciastem odłóż na 15 minut, by odpoczęło. Dzięki temu ciasto na naleśniki do krokietów będzie dużo bardziej sprężyste, bo gluten zawarty w mące złączy wszystkie składniki.
  4. Po upływie tego czasu do ciasta wlej płynne masło i ponownie wymieszaj. Pamiętaj jednak, żeby masło było letnie, a nie gorące.
  5. Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem lub olejem. Za pomocą chochelki rozprowadzaj porcje ciasta na naleśniki po całej patelni i smaż, aż się zarumienią.

Takie naleśniki są idealne na krokiety lub na przykład do zapiekania z różnymi farszami. Szczególnie polecam naleśniki po meksykańsku oraz faszerowane szpinakiem i serem ricotta. Sprawdzą się także idealnie do naleśników meksykańskich.

Więcej o: