• Link został skopiowany

Ciasto Hawana? Oh nana! Odkąd sąsiadka dała mi przepis, robię go latem bez przerwy

Kokos i ananas to smaki, które przywodzą na myśl tropikalne klimaty, leżaki i egzotyczne napoje pod plażowym parasolem. W tym połączeniu dają jedno z najlepszych ciast, dzięki którym można poczuć smak lata przez cały rok. Jak zrobić ciasto Hawana?
pieczenie ciasta/pieczenie biszkoptu
500 / Getty Images/istock.com

Ananas na pizzy budzi skrajne emocje, w sałatce czy z kurczakiem daje połączenie klasyki z nutą egzotycznego smaku. Owoc ten to także idealny dodatek do deserów. Pina colada bez procentów to świetny przykład, ale ananas sprawdzi się też w słodkich wypiekach. Przykładem może być ciasto Hawana, czyli hawajskie smaki w połączeniu z puszystym biszkoptem i czekoladą.

Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić

Ciasto Hawana z kokosem i ananasem. Pomysł na prosty deser, który zachwyci wszystkich

Deser, który zachwyci wszystkich, wcale nie musi być skomplikowany i trudny. Choć przepis na ciasto Hawana wydaje się zaawansowany, w rzeczywistości jest banalnie prosty. Zarówno biszkopt, jak i beza wyjdą perfekcyjnie, jeśli będziesz trzymać się zasad. Co ważne, zadanie możesz ułatwić prostym sposobem.

PORADA! Ciasto Hawana możesz zrobić także bez pieczenia. Wystarczy, że biszkopt zastąpisz biszkoptami, najlepiej podłużnymi, a zamiast bezy wybierzesz bitą śmietanę z wiórkami kokosowymi. Przełóż biszkopty warstwą kremu budyniowego z ananasem, na wierzch wyłóż śmietanę i udekoruj czekoladą i wiórkami.

Ciasto kokosowe
Ciasto kokosoweFot. Shutterstock, JIB Liverpool

Przepis na ciasto hawajskie. Sekretem jest krem

Ciasto Hawana to idealna propozycja na niedzielny deser, ciasto na wizytę gości, ale i na co dzień. Krem ananasowy i beza kokosowa sprawiają, że deser kojarzy się z latem i wakacjami. Kluczem do sukcesu jest tu użycie ananasa w puszce, choć jeśli wolisz, możesz użyć świeżego owocu.

Potrzebne składniki:

Biszkopt:

  • 4 duże jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Beza kokosowa:

  • 4 białka,
  • 2/3 szklanki drobnego cukru,
  • 180 g wiórków kokosowych.

Krem budyniowy:

  • 1/2 litra mleka,
  • 2 żółtka, 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 1 puszka ananasa.

Do dekoracji: rum z wodą lub ulubiony poncz, gorzka lub biała czekolada i kilka łyżek śmietanki albo mleka oraz wiórki kokosowe.

Zacznij od przygotowania biszkoptu. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo, po jednej łyżce, dodawaj cukier. Wbij żółtka, dodaj olej, na koniec przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylej na wyłożoną papierem blachę (o wymiarach 25x36 cm). Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25 minut lub do suchego patyczka. Po wyciągnięciu z piekarnika rzuć blachą o podłogę, by pozbyć się pary wodnej.

Pod koniec pieczenia biszkoptu zacznij przygotowywać bezę. Ubij białka na sztywną pianę. Dodawaj cukier stopniowo. Na koniec dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj je z ubitym białkiem przy pomocy łyżki. Masę przełóż do foremki o takich samych wymiarach jak tej użytej do pieczenia biszkoptu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 30 minut.

Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli robisz go samodzielnie, zacznij od roztrzepania żółtek, mąki pszennej i mąki ziemniaczanej w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj razem z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zacznie się gotować, wlej mieszankę i gotuj na małym ogniu przez ok. 2 minuty. Przykryj szczelnie folią tak, by dotykała brzegów budyniu i odstaw do przestudzenia. Gdy będzie już zimne, w misce ubij miękkie masło na puszystą masę. Dodawaj stopniowo zimny budyń i ubij na gładki krem. Ananasa pokrój w drobną kostkę. Wrzuć odsączony owoc do kremu i zamieszaj. Biszkopt zwilż rumem z wodą lub ponczem. Nałóż krem budyniowy i wyrównaj. Na wierzch wyłóż kokosową bezę. Udekoruj roztopioną gorzką lub białą czekoladą. Posyp wiórkami.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: