Ten przepis zasługuje na order i to nie z ziemniaka. Wystarczy pokroić arbuza i zalać zalewą

Latem arbuzy kupujesz na potęgę, by najeść się nimi na cały rok? Już nie musisz czekać, aż zacznie się na nie sezon. Ich smak możesz zamknąć w słoiku i sięgać po nie kiedy tylko chcesz. Jak przechować arbuza na zimę?

Domowe przetwory to nie tylko ogórki, sałatki warzywne, kompoty i dżemy. Okazuje się, że w słoikach zamknąć można także dość nietypowe smaki, które zupełnie nie kojarzą się z zapasami na zimę. Jednym z nich jest... arbuz. Jak marynować arbuza, by zachować jego smak przez cały rok?

Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić

Jak przechować arbuza na zimę? Zrób z niego przetwory w słoikach

Lato to długo wyczekiwany moment dla fanów tego owocu. Sezon na arbuzy oznacza, że kupowane są na potęgę. Nic dziwnego, to doskonały sposób na nawodnienie organizmu w upalny dzień. Orzeźwienie to nie wszystko, arbuz dostarcza bowiem także mnóstwa składników mineralnych i witamin, w tym A, C i B. Można go jeść "na surowo", zrobić z niego lody, sorbety, galaretki, koktajle lub pokroić w kostkę i wrzucić do sałatki. Gdy mija na nie czas, miłośnicy tego owocu z niecierpliwością wyczekują lata. Jeśli też do nich należysz, spróbuj tego przepisu. Wystarczy, że wrzucisz arbuza do słoika.

Arbuz zamknięty w słoiku? Teraz możesz się cieszyć jego smakiem nawet w zimowe wieczoryArbuz zamknięty w słoiku? Teraz możesz się cieszyć jego smakiem nawet w zimowe wieczory Lena_Zajchikova, istock.com

Arbuz w słoiku na zimę. Jak marynować arbuza?

Jednym ze sposobów na zachowanie smaku letnich owoców na zimę jest mrożenie. Z oczywistych powodów jednak arbuz średnio się do tego nadaje, bo po rozmrożeniu zostanie z niego nieapetyczna papka. Marynowany arbuz w słoiku to coś, co początkowo może nie wzbudzać entuzjazmu. Nic bardziej mylnego. Pokrojony na mniejsze kawałki, wrzucony do słoika i zalany prostą marynatą owoc to świetna przekąska na zimę.

PORADA! Najlepiej sprawdzi się mniejszy, słodki owoc bez pestek. Skórka powinna być twarda, a owoc pozbawiony wgnieceń, uszkodzeń i brązowych plam. Przed pokrojeniem i zamarynowaniem porządnie umyj go wodą i sodą oczyszczoną, a następnie sparz wrzątkiem.

Potrzebne składniki:

  • 1 arbuz (ok. 1-1,5 kg),
  • pół szklanki octu jabłkowego,
  • pół szklanki cukru i łyżka soli,
  • ok. 1 litr przefiltrowanej wody,
  • opcjonalnie: kilkanaście ziarenek kolorowego pieprzu, kilka gałązek kopru.

Arbuza porządnie umyj i pokrój w plastry o grubości 1-2 cm, a następnie w trójkąty. Usuń pestki. W garnku przygotuj zalewę: zagotuj wodę z solą i cukrem. Na sam koniec wlej ocet i zdejmij z palnika. Arbuza zacznij układać w słoikach (najlepiej o pojemności 300-500 ml), wrzuć po kilka ziarenek pieprzu i kawałek kopru. Zalej przestudzoną zalewą, zostawiając co najmniej 1,5 cm wolnej przestrzeni. Porządnie zamknij słoiki i zapasteryzuj przez ok. 10 minut. Po wszystkim odwróć do góry dnem, a gdy wystygną, zanieś słoiki do piwniczki. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Robisz przetwory na zimę?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.