Lody to jeden z najpopularniejszych sposobów na ochłodzenie się w upalny letni dzień. Wiele osób wybiera gotowe sklepowe, bo przygotowanie lodów w domu wydaje się im trudne, skomplikowane i wymagające specjalnych narzędzi. Nic bardziej mylnego. Domowe lody możesz z łatwością zrobić w kilka minut.
W domach najczęściej przygotowujemy lody bananowe, które wymagają od nas tylko zmiksowania zmrożonych owoców i dodania ulubionych dodatków. Tym razem jednak mamy dla was przepis na lody śmietankowe z zaledwie dwóch składników. Są idealne nie tylko w upały, lecz także jako orzeźwiający deser, dodatek do ciasta albo mrożonej kawy. Możesz je podać ze świeżymi owocami, ulubionym dżemem, a do środka wrzucić startą na tarce czekoladę, bakalie lub rodzynki.
Domowe lody śmietankowe zrobisz w 5 minut. Wystarczy ci mikser, pudełko i miejsce w zamrażalniku. Ich zaletą jest też banalnie prosty skład pozbawiony niezdrowych dodatków, konserwantów i barwników. W przepisie nie znajdziesz jajek, jest to więc także idealna propozycja dla tych, którzy są na nie uczuleni. W zupełności wystarczą ci śmietanka kremówka i mleko skondensowane.
PORADA! Zarówno śmietanka, jak i mleko skondensowane przed przygotowywaniem lodów porządnie schłodź w lodówce przez co najmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc. Dzięki temu śmietanka dobrze się ubije, a wszystkie składniki połączą idealnie. Do masy możesz dodać kilka kropel alkoholu, który sprawi, że lody będą miękkie, delikatne i puszyste.
Potrzebne składniki:
Schłodzoną kremówkę ubijaj chwilę, aż zacznie gęstnieć, a w trakcie ubijania zaczniesz dostrzegać wyraźne ślady skrzydełek miksera. Powoli zacznij dolewać mleko skondensowane. Całość mieszaj jeszcze przez minutę, aby śmietanka i mleko dobrze się połączyły. Jeśli chcesz, by lody były jeszcze bardziej kremowe, a przy tym miękkie, możesz dodać kilka kropel rumu lub likieru. Ubitą kremową masę przełóż do foremek na lody lub czystego pojemnika. Wyrównaj i włóż do zamrażalnika na co najmniej 5 godzin.