Ciasto czekoladowe z dodatkiem... warzywa? Brzmi dziwnie, ale jak spróbujesz, to przepadniesz na dobre

Ciasto czekoladowe z cukinią - o ten przepis prosi mnie dosłownie każdy, kto choć raz spróbował mojego wypieku. I wcale się nie dziwię, bo jest naprawdę pyszne, a na dodatek szybkie w przygotowaniu. Jak zrobić ten obłędny deser? Podpowiadamy.

Ciasto czekoladowe z cukinią może i w twojej kuchni okazać się hitem tego lata. Do jego przygotowania nie potrzebujemy ani specjalistycznych sprzętów, ani trudnodostępnych produktów. Bez większych problemów, i bardzo szybko, zrobisz je w domu.  

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Ciasto czekoladowe z cukinią - przepis idealny na lato. Nawet dzieci będą zajadać się nim w najlepsze 

Czekoladowe ciasto z cukinią - sama muszę przyznać, że brzmi to dość dziwnie, jednak ten nietypowy przepis na stałe rozgościł się w moim domu. Połączenie słodyczy i zielonego warzywa smakuje lepiej, niż myślałam. Teraz wszyscy goście, którzy spróbują tego deseru, wychodzą ode mnie z przepisem w ręce. 

Składniki: 

  • 2 cukinie
  • 500 g mąki, 
  • pół kostki masła, 
  • 3 jajka, 
  • szklanka cukru, 
  • pół szklanki kakao, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • aromat waniliowy, 
  • szczypta soli. 

Obłędnie pyszne ciasto czekoladowe z cukinią. Sposób przygotowania krok po kroku 

Przygotowanie ciasta czekoladowego z cukinią to najprostsza rzecz na świecie. A efekt, jak na tak banalne czynności, jest naprawdę zaskakująco pyszny.  

Sposób przygotowania: 

  1. Umyj dokładnie cukinię, obierz ją, wyciągnij nasiona i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Obieranie i pozbawianie warzywa nasion możesz pominąć, jeśli masz młody egzemplarz. 
  2. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao wymieszaj w dużej misce. 
  3. Kakao ubij z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj wcześniej roztopione masło. 
  4. Do masy wrzuć startą cukinię, wbij jajka i wymieszaj łyżką. Stopniowo dodawaj mieszankę suchych składników.
  5. W kolejnym kroku dodaj odrobinę aromatu waniliowego i szczyptę soli. 
  6. Ciasto wymieszaj i przełóż do formy. Piecz w 170 stopniach Celsjusza przez 45 minut. Smacznego!
Więcej o: