Ciasto czekoladowe z cukinią może i w twojej kuchni okazać się hitem tego lata. Do jego przygotowania nie potrzebujemy ani specjalistycznych sprzętów, ani trudnodostępnych produktów. Bez większych problemów, i bardzo szybko, zrobisz je w domu.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Ciasto czekoladowe z cukinią - przepis idealny na lato. Nawet dzieci będą zajadać się nim w najlepsze
Czekoladowe ciasto z cukinią - sama muszę przyznać, że brzmi to dość dziwnie, jednak ten nietypowy przepis na stałe rozgościł się w moim domu. Połączenie słodyczy i zielonego warzywa smakuje lepiej, niż myślałam. Teraz wszyscy goście, którzy spróbują tego deseru, wychodzą ode mnie z przepisem w ręce.
Składniki:
- 2 cukinie,
- 500 g mąki,
- pół kostki masła,
- 3 jajka,
- szklanka cukru,
- pół szklanki kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- aromat waniliowy,
- szczypta soli.
Obłędnie pyszne ciasto czekoladowe z cukinią. Sposób przygotowania krok po kroku
Przygotowanie ciasta czekoladowego z cukinią to najprostsza rzecz na świecie. A efekt, jak na tak banalne czynności, jest naprawdę zaskakująco pyszny.
Sposób przygotowania:
- Umyj dokładnie cukinię, obierz ją, wyciągnij nasiona i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Obieranie i pozbawianie warzywa nasion możesz pominąć, jeśli masz młody egzemplarz.
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao wymieszaj w dużej misce.
- Kakao ubij z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj wcześniej roztopione masło.
- Do masy wrzuć startą cukinię, wbij jajka i wymieszaj łyżką. Stopniowo dodawaj mieszankę suchych składników.
- W kolejnym kroku dodaj odrobinę aromatu waniliowego i szczyptę soli.
- Ciasto wymieszaj i przełóż do formy. Piecz w 170 stopniach Celsjusza przez 45 minut. Smacznego!