Ten przepis na makaron zrobisz z dwóch składników. Trudno uwierzyć, że jest gotowy w kilka minut

Gromadzenie szybkich i prostych przepisów to bardzo dobry ruch. Nie zawsze mamy ochotę i czas, by spędzać w kuchni długie godziny. Wtedy taki przepis na makaron, jak ten, który chcemy ci zaproponować, jest na wagę złota. Ten szybki obiad robi się w dosłownie kilka minut.

Smaczny i sycący obiad wcale nie musi być skomplikowany. Proste dania też potrafią sprostać oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających osób. Dlatego zawsze warto mieć w swoim notesie z przepisami lub w zakładce z ulubionymi w przeglądarce receptury, które przygotowuje się w mgnieniu oka i tylko z kilku składników.

Jedną z nich jest przepis na makaron z pesto. Na ten szybki obiad trzeba poświęcić zaledwie kilka minut. Wystarczy po prostu ugotować ulubiony rodzaj makaronu i wymieszać go z pesto - zielonym lub czerwonym, w zależności od tego, które wolisz. Można też uwzględnić kilka dodatków, ale są opcjonalne, więc tak naprawdę przepis składa się tylko z dwóch składników.

Zobacz wideo Matteo Brunetti zaprezentował w naszej kuchni szybki przepis na makaron

Przepis na makaron z dwóch składników. Trudno uwierzyć, że to taki szybki obiad

Składniki (porcja na jedną osobę):

  • 150 g ulubionego makaronu (choć nie ukrywamy, że najlepiej sprawdza się spaghetti),
  • pół słoiczka pesto,
  • opcjonalnie: pomidorki koktajlowe, starty parmezan, świeża bazylia.

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź go z nadmiaru wody i przełóż do dużego naczynia. Dodaj pół słoiczka pesto i wymieszaj dokładnie, tak by obkleiło cały makaron. Na tym etapie możesz dorzucić też umyte i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz zetrzeć na wierzch makaronu parmezan. Danie można też udekorować kilkoma listkami świeżej bazylii.

Zamiast korzystać z gotowego pesto, możesz zrobić je również samodzielnie. By je przygotować, potrzebujesz:

  • krzaczka świeżej bazylii,
  • 60 g podprażonych orzeszków pinii,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 70 ml oliwy,
  • 60 g startego parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku.

Bazylię umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Ser zetrzyj na tarce, a czosnek drobno posiekaj. Wrzuć wszystkie składniki (poza przyprawami) do blendera i zmiksuj je na pesto. Jego konsystencja zależy od twoich upodobań. Potem dopraw je solą i pieprzem, i wymieszaj z makaronem.

Pesto domowe
Pesto domowe New Africa / Shutterstock

PORADA: Domowe pesto możesz trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniczku w lodówce przez około tydzień. Jeżeli zaś chodzi o makaron z pesto, również przełóż go do szczelnego opakowania i schowaj do lodówki. Najlepiej zjeść go wówczas w ciągu trzech dni.

Inne dodatki: My zaproponowaliśmy, by urozmaicić ten przepis na makaron i szybki obiad pomidorkami, ale możesz dorzucić do niego też inne produkty. Jeśli wolisz dania z mięsem, nic nie stoi na przeszkodzie, by w twojej wersji wylądował np. kurczak. Żeby makaron z pesto był bardziej kremowy, można dodać do niego też łyżkę ricotty.

Więcej o: