Chleb żytni na zakwasie to idealny pomysł na to, żeby wprowadzić do swojej diety troszkę zdrowia i smaku. Każdy z nas lubuje się w pieczywie pszennym, ale nie każdemu ono służy - szczególnie osobom, którym nie służy nadmiar węglowodanów. Pełnoziarnisty chleb żytni ma dużo niższy indeks glikemiczny, niż chleb pszenny, ma także więcej błonnika, a kiedy dodamy do niego ulubione pestki i nasiona, dużo więcej nam do szczęścia nie potrzeba. Żeby w pełni cieszyć się staropolskim chlebem żytnim na zakwasie, należy wybrać odpowiednią mąkę. Ja stawiam na typ 1850 lub 2000.
Zobacz wideo Co można mrozić? Sprawdź
Domowy chleb. Te z piekarni nie są tak smaczne
Składniki:
- 130 g gęstego, dokarmionego zakwasu z mąki żytniej,
- 400 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- pół łyżeczki miodu,
- 2 szklanki letniej wody,
- czubata łyżeczka soli,
- ulubione nasiona i pestki, polecam słonecznik i czarnuszkę.
Domowy chleb na zakwasie - sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i wsyp do niej mąkę żytnią i orkiszową. Dodaj sól i wymieszaj. Następnie dodaj wodę i zacznij mieszać drewnianą szpatułką.
- Następnie dodaj zakwas żytni, miód i dalej mieszaj szpatułką, aż składniki się połączą. Masa będzie nieco kleista - taka właśnie powinna być. Na tym etapie dodaj także ulubione nasiona.
- Miskę z ciastem na chleb przykryj ściereczką i odłóż na ok. 45 minut, by zakwas "ruszył". Po tym czasie ciasto powinno urosnąć.
- Następnie ponownie wymieszaj ciasto i przełóż do foremki wysmarowanej masłem lub oliwą. Wyrównaj wierzch i ponownie odłóż do wyrośnięcia, tym razem na ok. 5 godzin.
- Po tym czasie zobaczysz, jak bardzo ciasto urosło. To czas na pieczenie. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Piecz przez godzinę, co jakiś czas możesz posmarować wierzch chleba wodą.
Na kanapki nie znajdziesz lepszego przepisu na chleb. Możesz z niego zrobić też grzanki do zup krem albo zetrzeć na bułkę tartą. Takie kotlety są fantastyczne, chrupią, aż miło. Co ciekawe - taki chleb możesz zamrozić. Po rozmrożeniu będzie równie smaczny.