Przepis na idealną surówkę? Proszę bardzo! Wyczarujesz ją w okamgnieniu. Tajemnica tkwi w słodkim dodatku

Surówka z cukinii surowej to mój hit na lipiec i sierpień. W końcu to letnie sezonowe warzywo świetnie sprawdza się do wyczarowania lekkich sałatek do obiadu. Nie trzeba jej nawet gotować! To niezwykle prosta w przygotowaniu propozycja, która może odmienić każde danie.

Latem warto przemycać do kuchni nowe i zaskakująco smaczne dodatki. Surówka z cukinii surowej może okazać się strzałem w dziesiątkę. Jest nie tylko smaczna, lecz także zdrowa, prosta i orzeźwiająca. Podpowiadamy, jak ją przygotować. 

Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin

Surówka z cukinii. Świetny dodatek do obiadu

Polska odmiana cukinii jest delikatna w smaku, soczysta oraz lekko słodka. Zebrana w drugiej połowie lata uchodzi za tę najzdrowszą i najsmaczniejszą. W sezonie zdecydowanie warto wykorzystać ją więc do przygotowania orzeźwiających sałatek i surówek na surowo. Zawarte w niej antyoksydanty, takie jak karotenoidy, witamina A i C, mają ogromny wpływ naszą odporność i obniżają ryzyko pojawienia się chorób cywilizacyjnych. Nasza propozycja świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla oraz mięsnych obiadów.

Przepis na surówkę z cukinii surowej. Jest prosta i orzeźwiająca

Przygotowanie surówki z surowej cukinii zajmie wam dosłownie chwilę. Z dodatkiem miodu smakuje obłędnie.

Składniki:

  • 2 duże cukinie,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka soku z cytryny,
  • pęczek pietruszki,
  • mały ząbek czosnku,
  • łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na początku cukinię dokładnie myjemy, ale nie obieramy. Kroimy ją na bardzo cienkie plasterki. Można do tego użyć skrobaczki do warzyw.
  • Następnie mieszamy w miseczce oliwę z oliwek i sok z cytryny z łyżeczką miodu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz poszatkowaną pietruszkę i całość przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Plastry cukinii oblewamy sosem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około kwadrans w chłodne miejsce, żeby smaki się przegryzły. Po tym czasie surówka z surowej cukinii jest gotowa do podania. Smacznego!
Więcej o: