Latem warto przemycać do kuchni nowe i zaskakująco smaczne dodatki. Surówka z cukinii surowej może okazać się strzałem w dziesiątkę. Jest nie tylko smaczna, lecz także zdrowa, prosta i orzeźwiająca. Podpowiadamy, jak ją przygotować.
Polska odmiana cukinii jest delikatna w smaku, soczysta oraz lekko słodka. Zebrana w drugiej połowie lata uchodzi za tę najzdrowszą i najsmaczniejszą. W sezonie zdecydowanie warto wykorzystać ją więc do przygotowania orzeźwiających sałatek i surówek na surowo. Zawarte w niej antyoksydanty, takie jak karotenoidy, witamina A i C, mają ogromny wpływ naszą odporność i obniżają ryzyko pojawienia się chorób cywilizacyjnych. Nasza propozycja świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla oraz mięsnych obiadów.
Przygotowanie surówki z surowej cukinii zajmie wam dosłownie chwilę. Z dodatkiem miodu smakuje obłędnie.
Składniki:
Przygotowanie krok po kroku: