Uwielbiam je piec, ale boję się o nim mówić. Wszystko przez dziwną nazwę. Nawet teściowa się wstydzi

Nazwy niektórych ciast wywołują uśmiech na twarzy lub niezrozumienie. Przepis na jedno z nich znajdziecie poniżej. Jest proste w przygotowaniu i pyszne, ale choćby nie wiem co, nie powiem rodzinie na głos, jak się nazywa.

Polacy uwielbiają nadawać deserom dziwne, nietypowe, a czasem wręcz absurdalne nazwy. Kto nigdy nie spotkał się z "zemstą teściowej" lub "łzami Wałęsy", ten nie wie, co dobre. Dziś przychodzimy z pomysłem na rarytas, który zachwyci szczególnie najmłodszych smakoszy. Ciasto pupa pawiana to mój hit. 

Zobacz wideo Monkey bread - nietypowy deser [PRZEPIS]

Wyjątkowe ciasto o nietypowej nazwie. Dzieci nie wytrzymują ze śmiechu, teściowej puszczają nerwy

Pupa pawiana może i nie brzmi zbyt zachęcająco, ale smakuje tak, że mucha nie siada. Wystarczy kilka prostych kroków, by nacieszyć swoje podniebienie wyjątkowo słodkim deserem, który idealnie równoważy miękkość biszkoptu ze słodyczą kremu i polewy.

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 100 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na słodką masę:

  • 4 opakowania serka naturalnego homogenizowanego (ok. 550 g),
  • 400 ml śmietanki 30 lub 36 proc.,
  • 2 galaretki owocowe,
  • szklanka wrzątku.

Składniki na polewę:

  • 120 g czekolady gorzkiej,
  • 120 g czekolady mlecznej,
  • 50 ml mleka.

Dodatkowo:

  • 20-25 ciepłych lodów.

Ciasto Pupa pawiana, czyli deser z ciepłymi lodami. Sposób przygotowania

Zacznij od rozbicia jajek i oddzielenia żółtek od białek. Białka ubij na sztywną, białą pianę. Nie przestając ubijać, stopniowo wsypuj cukier i dodawaj po jednym żółtku. W dalszej kolejności wsyp przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut.

Po upieczeniu wystaw biszkopt do ostygnięcia. Galaretki rozpuść we wrzątku i również odstaw do wystudzenia. W kolejnym kroku wyłóż na biszkopcie ciepłe lody. Jeśli masz ich więcej, możesz ułożyć je obok siebie gęsto, a jeśli mniej - zachowaj w miarę równe odstępy. 

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, po czym wymieszaj z serkiem. Powstały krem połącz powoli z tężejącą galaretką, a potem wylej na ciepłe lody. Teraz pozostała jeszcze polewa. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę gorzką i mleczną z odrobiną mleka. Zamieszaj i wylej na wierzch deseru. Na koniec wstaw formę do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie pupa pawiana będzie gotowa do pokrojenia. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: