Polacy uwielbiają nadawać deserom dziwne, nietypowe, a czasem wręcz absurdalne nazwy. Kto nigdy nie spotkał się z "zemstą teściowej" lub "łzami Wałęsy", ten nie wie, co dobre. Dziś przychodzimy z pomysłem na rarytas, który zachwyci szczególnie najmłodszych smakoszy. Ciasto pupa pawiana to mój hit.
Pupa pawiana może i nie brzmi zbyt zachęcająco, ale smakuje tak, że mucha nie siada. Wystarczy kilka prostych kroków, by nacieszyć swoje podniebienie wyjątkowo słodkim deserem, który idealnie równoważy miękkość biszkoptu ze słodyczą kremu i polewy.
Składniki na biszkopt:
Składniki na słodką masę:
Składniki na polewę:
Dodatkowo:
Zacznij od rozbicia jajek i oddzielenia żółtek od białek. Białka ubij na sztywną, białą pianę. Nie przestając ubijać, stopniowo wsypuj cukier i dodawaj po jednym żółtku. W dalszej kolejności wsyp przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut.
Po upieczeniu wystaw biszkopt do ostygnięcia. Galaretki rozpuść we wrzątku i również odstaw do wystudzenia. W kolejnym kroku wyłóż na biszkopcie ciepłe lody. Jeśli masz ich więcej, możesz ułożyć je obok siebie gęsto, a jeśli mniej - zachowaj w miarę równe odstępy.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, po czym wymieszaj z serkiem. Powstały krem połącz powoli z tężejącą galaretką, a potem wylej na ciepłe lody. Teraz pozostała jeszcze polewa. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę gorzką i mleczną z odrobiną mleka. Zamieszaj i wylej na wierzch deseru. Na koniec wstaw formę do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie pupa pawiana będzie gotowa do pokrojenia. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.