Jeśli znudziły ci się schabowe i mielone, wypróbuj ten przepis na kotlety z soczewicy czerwonej. Ich przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu, a naprawdę warto. Zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom, a zdaniem niektórych są nawet lepsze niż mięsne.
Latem nie zawsze jest ochota na dania mięsne. Świetną alternatywą są wegetariańskie wersje popularnych potraw. Soczewica jest niezwykle zdrowa, bo zawiera sporo błonnika, magnez, potas i cynk, a dodatkowo jest źródłem dobrej jakości białka roślinnego. 100 g tego produktu to 358 kcal.
Kotlety z czerwonej soczewicy najlepiej będą smakowały z gotowanymi ziemniakami, ale dobrze sprawdzą się również do burgerów, frytek i ryżu. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności. Poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz.
Do przygotowania kotletów potrzebujesz:
Soczewicę najpierw opłucz na sitku, a potem wrzuć do garnka i zalej szklanką wody. Dodaj sól i gotuj około 20 minut. Po upływie tego czasu odcedź i wysyp ją na talerz, by przestygła. Warzywa pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj wyciśnięty czosnek i przyprawy. Wrzuć wszystko do miski i dodaj soczewicę, a następnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa. Przypraw do smaku, wbij jajko i dwie łyżki bułki tartej. Wymieszaj i formuj kotlety. Zanim wrzucisz je na patelnię, obtocz je w jajku i bułce tartej. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.