• Link został skopiowany

Te bezmięsne kotlety rzucą cię na kolana. Smakują wybornie. Pokocha je każdy mięsożerca

Szukasz ciekawych pomysłów na obiad bez mięsa? Przygotuj te przepyszne kotlety z soczewicy czerwonej, a cała rodzina z pewnością je pokocha. Idealnie pasują do ziemniaków i surówki. Nawet najbardziej zagorzały mięsożerca sięgnie po dokładkę.
Co można zjeść na obiad bez mięsa?
Co można zjeść na obiad bez mięsa?, istock/@Aleksandr Mostovoi

Jeśli znudziły ci się schabowe i mielone, wypróbuj ten przepis na kotlety z soczewicy czerwonej. Ich przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu, a naprawdę warto. Zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom, a zdaniem niektórych są nawet lepsze niż mięsne.

Zobacz wideo Szadkowska: Wegetarian przybywa w Polsce i na świecie

Co na obiad zamiast mięsa? Kotlety z soczewicy czerwonej zachwycą każdego

Latem nie zawsze jest ochota na dania mięsne. Świetną alternatywą są wegetariańskie wersje popularnych potraw. Soczewica jest niezwykle zdrowa, bo zawiera sporo błonnika, magnez, potas i cynk, a dodatkowo jest źródłem dobrej jakości białka roślinnego. 100 g tego produktu to 358 kcal.

Kotlety z soczewicy / zdjęcie ilustracyjne
Kotlety z soczewicy / zdjęcie ilustracyjnePixel - Shot / Shutterstock / zdjęcie ilustracyjne

Kotlety z czerwonej soczewicy najlepiej będą smakowały z gotowanymi ziemniakami, ale dobrze sprawdzą się również do burgerów, frytek i ryżu. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności. Poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. 

Jak zrobić kotlety z soczewicy czerwonej? To banalnie proste. Obiad bez mięsa zrobisz błyskawicznie

Do przygotowania kotletów potrzebujesz:

  • pół szklanki soczewicy czerwonej,
  • 2 cebule,
  • 2 lub 3 ząbki czosnku,
  • marchew,
  • masło,
  • pieczarki, 
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • tłuszcz do smażenia,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona i pietruszka. 

Soczewicę najpierw opłucz na sitku, a potem wrzuć do garnka i zalej szklanką wody. Dodaj sól i gotuj około 20 minut. Po upływie tego czasu odcedź i wysyp ją na talerz, by przestygła. Warzywa pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj wyciśnięty czosnek i przyprawy. Wrzuć wszystko do miski i dodaj soczewicę, a następnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa. Przypraw do smaku, wbij jajko i dwie łyżki bułki tartej. Wymieszaj i formuj kotlety. Zanim wrzucisz je na patelnię, obtocz je w jajku i bułce tartej. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: