• Link został skopiowany

W lipcu nie zjesz lepszego śniadania. Ten omlet zasługuje na złoty medal wśród dań z jajek

Jak zrobić omlet, żeby był delikatny, puszysty i pełen smaku? Liczy się odpowiednie przygotowanie, wiadomo. Niemniej ważne są także dodatki i w tym przepisie to właśnie dodatki są gwarancją niesamowitego smaku. Nie przegap okazji, bo sezon nie trwa wiecznie.
Omlet z kurkami
IoannaK88 /Shutterstock

Omlet to danie, które przyjmie niemal wszystko, jednak latem najlepszy omlet, jaki możesz zrobić, to omlet z kurkami. On nie ma konkurencji - połączenie jajek i kurek jest po prostu idealne, ale jajecznica wcale nie jest numerem jeden - przekonasz się o tym, kiedy wypróbujesz dzisiejszy przepis. Jak raz spróbujesz, będziesz jeść taki omlet codziennie do końca sezonu na kurki.

Zobacz wideo Zobacz, co Mądra Babcia wyczarowała z grzybów

Najlepsze śniadanie na lato. Jak zrobić omlet z kurkami?

Składniki:

  • 4 niewielkie jajka, 
  • ok. 250 g świeżych, dobrze oczyszczonych kurek, 
  • 1 cebula szalotka, 
  • masło
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietanki, 
  • posiekana natka pietruszki, 
  • sól i pieprz do smaku.

Omlet z kurkami - sposób wykonania:

  1. Kurki dokładnie oczyść, najlepiej za pomocą małego pędzelka. Następnie pokrój grzyby na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej solidną łyżkę masła i dodaj posiekaną cebulę. Podsmażaj do zeszklenia i dodaj kurki. Smaż je, aż zmiękną i zmienią kolor na jasnobrązowy. 
  3. Kiedy kurki się podsmażają, zajmij się masą jajeczną. Do miski wbij jajka, dodaj trochę śmietanki, sól i pieprz do smaku i zmiksuj na gładką masę lub roztrzep trzepaczką. Następnie dodaj posiekaną natkę i ponownie wymieszaj.
  4. Masę jajeczną wlej na patelnię z grzybami i zmniejsz moc palnika. Smaż pod przykryciem, aż omlet zetnie się z wierzchu. 

Omlet z kurkami to dowód na to, że lato jest najlepszą porą roku. Jeśli w lasach w okolicy twojego domu pojawiają się złote grzybki, zbieraj je, jakby jutra miało nie być. Oczywiście w podobny sposób możesz przygotować omlet z innymi grzybami. Warto jednak pamiętać, że na przykład maślaki lub podgrzybki mają w sobie więcej wody i trzeba je dłużej podsmażać, żeby odparowały. 

Więcej o: