W lipcu nie zjesz lepszego śniadania. Ten omlet zasługuje na złoty medal wśród dań z jajek

Jak zrobić omlet, żeby był delikatny, puszysty i pełen smaku? Liczy się odpowiednie przygotowanie, wiadomo. Niemniej ważne są także dodatki i w tym przepisie to właśnie dodatki są gwarancją niesamowitego smaku. Nie przegap okazji, bo sezon nie trwa wiecznie.

Omlet to danie, które przyjmie niemal wszystko, jednak latem najlepszy omlet, jaki możesz zrobić, to omlet z kurkami. On nie ma konkurencji - połączenie jajek i kurek jest po prostu idealne, ale jajecznica wcale nie jest numerem jeden - przekonasz się o tym, kiedy wypróbujesz dzisiejszy przepis. Jak raz spróbujesz, będziesz jeść taki omlet codziennie do końca sezonu na kurki.

Zobacz wideo Zobacz, co Mądra Babcia wyczarowała z grzybów

Najlepsze śniadanie na lato. Jak zrobić omlet z kurkami?

Składniki:

  • 4 niewielkie jajka, 
  • ok. 250 g świeżych, dobrze oczyszczonych kurek, 
  • 1 cebula szalotka, 
  • masło
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietanki, 
  • posiekana natka pietruszki, 
  • sól i pieprz do smaku.

Omlet z kurkami - sposób wykonania:

  1. Kurki dokładnie oczyść, najlepiej za pomocą małego pędzelka. Następnie pokrój grzyby na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej solidną łyżkę masła i dodaj posiekaną cebulę. Podsmażaj do zeszklenia i dodaj kurki. Smaż je, aż zmiękną i zmienią kolor na jasnobrązowy. 
  3. Kiedy kurki się podsmażają, zajmij się masą jajeczną. Do miski wbij jajka, dodaj trochę śmietanki, sól i pieprz do smaku i zmiksuj na gładką masę lub roztrzep trzepaczką. Następnie dodaj posiekaną natkę i ponownie wymieszaj.
  4. Masę jajeczną wlej na patelnię z grzybami i zmniejsz moc palnika. Smaż pod przykryciem, aż omlet zetnie się z wierzchu. 

Omlet z kurkami to dowód na to, że lato jest najlepszą porą roku. Jeśli w lasach w okolicy twojego domu pojawiają się złote grzybki, zbieraj je, jakby jutra miało nie być. Oczywiście w podobny sposób możesz przygotować omlet z innymi grzybami. Warto jednak pamiętać, że na przykład maślaki lub podgrzybki mają w sobie więcej wody i trzeba je dłużej podsmażać, żeby odparowały. 

Jesz jajka na śniadanie?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.