Omlet to danie, które przyjmie niemal wszystko, jednak latem najlepszy omlet, jaki możesz zrobić, to omlet z kurkami. On nie ma konkurencji - połączenie jajek i kurek jest po prostu idealne, ale jajecznica wcale nie jest numerem jeden - przekonasz się o tym, kiedy wypróbujesz dzisiejszy przepis. Jak raz spróbujesz, będziesz jeść taki omlet codziennie do końca sezonu na kurki.
Zobacz wideo Zobacz, co Mądra Babcia wyczarowała z grzybów
Najlepsze śniadanie na lato. Jak zrobić omlet z kurkami?
Składniki:
- 4 niewielkie jajka,
- ok. 250 g świeżych, dobrze oczyszczonych kurek,
- 1 cebula szalotka,
- masło
- 2-3 łyżki słodkiej śmietanki,
- posiekana natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Omlet z kurkami - sposób wykonania:
- Kurki dokładnie oczyść, najlepiej za pomocą małego pędzelka. Następnie pokrój grzyby na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej solidną łyżkę masła i dodaj posiekaną cebulę. Podsmażaj do zeszklenia i dodaj kurki. Smaż je, aż zmiękną i zmienią kolor na jasnobrązowy.
- Kiedy kurki się podsmażają, zajmij się masą jajeczną. Do miski wbij jajka, dodaj trochę śmietanki, sól i pieprz do smaku i zmiksuj na gładką masę lub roztrzep trzepaczką. Następnie dodaj posiekaną natkę i ponownie wymieszaj.
- Masę jajeczną wlej na patelnię z grzybami i zmniejsz moc palnika. Smaż pod przykryciem, aż omlet zetnie się z wierzchu.
Omlet z kurkami to dowód na to, że lato jest najlepszą porą roku. Jeśli w lasach w okolicy twojego domu pojawiają się złote grzybki, zbieraj je, jakby jutra miało nie być. Oczywiście w podobny sposób możesz przygotować omlet z innymi grzybami. Warto jednak pamiętać, że na przykład maślaki lub podgrzybki mają w sobie więcej wody i trzeba je dłużej podsmażać, żeby odparowały.