Tak zrobisz rybę lepszą niż nad Bałtykiem. Będzie rozpływać się w ustach, ale uważaj na dwie rzeczy

Jeśli lubisz ryby, musisz koniecznie poznać ten przepis. Soczysta ryba z piekarnika w aksamitnym, maślanym sosie z ziołami to obiad wymarzony i wcale nie musisz wybierać się do Władysławowa lub Kołobrzegu, by zafundować sobie taką ucztę. Co jest ważne? Po pierwsze sposób pieczenia, po drugie - wybór odpowiedniego gatunku.

Ryba z piekarnika to świetny pomysł na obiad, kiedy masz ochotę na danie jak z nadmorskiej restauracji, a jednocześnie nie chcesz spędzać wielu godzin w kuchni. Pieczona ryba może być naprawdę pyszna, delikatna i rozpadająca się w ustach, ale musisz wiedzieć, jaką wybrać. Polecam gatunki o dość chudym i zwartym mięsie.

Jeśli chodzi o filety, świetnie sprawdzi się dorsz, miruna lub morszczuk, które są dostępne w każdym markecie, zarówno w formie mrożonej, jak również świeżej, pakowanej hermetycznie. Możesz także postawić na rybę w całości, tutaj polecam pstrąga, doradę i karmazyna. Co jest ważne - kilka minut przed końcem pieczenia musisz zdjąć pokrywkę z naczynia żaroodpornego. Dzięki temu ryba będzie miała pyszną, chrupiącą skórkę i aksamitne mięso. Oto przepis na najlepszą rybę do zrobienia w domu.  

Zobacz wideo Poznaj przepis na klasyczny rosół jak u babci

Ryba z piekarnika - lepsza niż z nadmorskiej restauracji

Składniki:

  • ok. 1 kg filetów z dorsza lub morszczuka albo dwa pstrągi, dorady lub karmazyny,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz, suszony tymianek, 
  • 2-3 gałązki lubczyku, 
  • pół pęczka koperku,
  • kilka plastrów cytryny,
  • 1 czubata łyżka masła,
  • 2 pełne łyżki kwaśnej śmietany,
  • do podania ulubione dodatki.

Ryba z piekarnika - sposób wykonania:

  1. Jeśli używasz mrożonych filetów, musisz je rozmrozić. Jeśli zaś używasz ryb w całości, oczyść je, wypatrosz i pozbaw łusek. Jednak większość ryb z marketów jest już przygotowana do obróbki. 
  2. Ryby osusz ręcznikiem papierowym, natrzyj solą, pieprzem i oliwą. Ryby w całości natrzyj także w środku.
  3. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj dość sporo masła i dodaj śmietanę. Połóż koperek, lubczyk oraz posiekany czosnek i szczyptę tymianku.
  4. Dodaj ryby i na każdym kawałku połóż odrobinę masła i po dwa plasterki cytryny. Następnie zamknij naczynie żaroodporne pokrywką lub szczelnie owiń folią. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. 
  5. Rybę piecz przez 10 minut pod przykryciem, następnie zdejmij pokrywkę, polej ryby powstałym sosem i piecz jeszcze ok. 10 minut. 

Zaledwie 20 minut i masz pyszny obiad, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję - na obiad w piątek, na niedzielne spotkanie z rodziną lub szybki posiłek, kiedy goni cię czas. Podawaj, jak lubisz - z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub ryżem i duszonym szpinakiem. Do tego przepisu nadają się ryby słodkowodne i morskie, dlatego możesz do woli próbować innych gatunków i określić, który jest najlepszy do tego przepisu. 

Więcej o: