Ryba z piekarnika to świetny pomysł na obiad, kiedy masz ochotę na danie jak z nadmorskiej restauracji, a jednocześnie nie chcesz spędzać wielu godzin w kuchni. Pieczona ryba może być naprawdę pyszna, delikatna i rozpadająca się w ustach, ale musisz wiedzieć, jaką wybrać. Polecam gatunki o dość chudym i zwartym mięsie.
Jeśli chodzi o filety, świetnie sprawdzi się dorsz, miruna lub morszczuk, które są dostępne w każdym markecie, zarówno w formie mrożonej, jak również świeżej, pakowanej hermetycznie. Możesz także postawić na rybę w całości, tutaj polecam pstrąga, doradę i karmazyna. Co jest ważne - kilka minut przed końcem pieczenia musisz zdjąć pokrywkę z naczynia żaroodpornego. Dzięki temu ryba będzie miała pyszną, chrupiącą skórkę i aksamitne mięso. Oto przepis na najlepszą rybę do zrobienia w domu.
Składniki:
Zaledwie 20 minut i masz pyszny obiad, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję - na obiad w piątek, na niedzielne spotkanie z rodziną lub szybki posiłek, kiedy goni cię czas. Podawaj, jak lubisz - z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub ryżem i duszonym szpinakiem. Do tego przepisu nadają się ryby słodkowodne i morskie, dlatego możesz do woli próbować innych gatunków i określić, który jest najlepszy do tego przepisu.