Takich jagodzianek nie znajdziesz w żadnej cukierni. Oprócz jagód, w nadzieniu znajdziesz jeszcze to

Jeśli jesteś fanem jagodzianek, to koniecznie musisz spróbować tych z poniższego przepisu. Takiego smaku nie znajdziesz w żadnej cukierni i w sklepie, a to zasługa nadzienia, które jest niezwykle oryginalne. Oprócz jagód znajdziesz w środku jeszcze jeden składnik, który dodaje wyjątkowości. Nie da się ukryć, że te jagodzianki mogą przebić klasyczne.

Jagodzianki to aktualnie bardzo pożądane drożdżówki. Można je znaleźć w każdej cukierni i w sklepie, a wiele osób robi je samodzielnie. Jeśli zaliczasz się do grupy, która wykonuje je własnoręcznie, to poniższy przepis będzie idealny. Jagodzianki z tego przepisu wychodzą aksamitne, delikatne i mięciutkie. Dodatkowo wyróżniają się na tle innych swoim nadzieniem, które zrobione jest nie tylko z jagód, ale także z twarogu. Taka mieszanka smaków naprawdę może zawrócić w głowie. 

Zobacz wideo Trzy jagodzianki, ale królowa tylko jedna

Przepis na drożdżówki z jagodami i twarogiem

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 100 g cukru,
  • 80 g masła,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie

  • 250 g twarogu,
  • żółtko,
  • 50 g cukru pudru,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 200 g jagód.

Składniki na kruszonkę

  • 50 g masła,
  • 50 g cukru,
  • 100 g mąki.

Składniki dodatkowe

  • jajko do posmarowania drożdżówek,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z łyżką cukru i łyżką mąki, odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól, jajka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając rozpuszczone masło, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  3. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotuj nadzienie. Twaróg rozetrzyj z żółtkiem, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Jagody opłucz i osusz.
  4. Teraz przygotuj kruszonkę. Masło posiekaj z mąką i cukrem, aż powstaną grudki. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na grubość około 1 cm i wycinaj krążki o średnicy około 10 cm.
  5. Na środku każdego krążka umieść łyżkę nadzienia twarogowego i kilka jagód. Zlep brzegi krążków, formując drożdżówki, i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj wszystko roztrzepanym jajkiem, posyp kruszonką i odstaw na 15 minut do podrośnięcia.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, aż będą złociste. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.
Więcej o: