-
Haps
-
Jak przygotować
- Takich jagodzianek nie znajdziesz w żadnej cukierni. Oprócz jagód, w nadzieniu znajdziesz jeszcze to
Takich jagodzianek nie znajdziesz w żadnej cukierni. Oprócz jagód, w nadzieniu znajdziesz jeszcze to
Jeśli jesteś fanem jagodzianek, to koniecznie musisz spróbować tych z poniższego przepisu. Takiego smaku nie znajdziesz w żadnej cukierni i w sklepie, a to zasługa nadzienia, które jest niezwykle oryginalne. Oprócz jagód znajdziesz w środku jeszcze jeden składnik, który dodaje wyjątkowości. Nie da się ukryć, że te jagodzianki mogą przebić klasyczne.
Jagodzianki to aktualnie bardzo pożądane drożdżówki. Można je znaleźć w każdej cukierni i w sklepie, a wiele osób robi je samodzielnie. Jeśli zaliczasz się do grupy, która wykonuje je własnoręcznie, to poniższy przepis będzie idealny. Jagodzianki z tego przepisu wychodzą aksamitne, delikatne i mięciutkie. Dodatkowo wyróżniają się na tle innych swoim nadzieniem, które zrobione jest nie tylko z jagód, ale także z twarogu. Taka mieszanka smaków naprawdę może zawrócić w głowie.
Zobacz wideo Trzy jagodzianki, ale królowa tylko jedna
Przepis na drożdżówki z jagodami i twarogiem
Składniki na ciasto drożdżowe
- 500 g mąki pszennej,
- 25 g świeżych drożdży,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 100 g cukru,
- 80 g masła,
- 2 jajka,
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie
- 250 g twarogu,
- żółtko,
- 50 g cukru pudru,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 200 g jagód.
Składniki na kruszonkę
- 50 g masła,
- 50 g cukru,
- 100 g mąki.
Składniki dodatkowe
- jajko do posmarowania drożdżówek,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania
- Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z łyżką cukru i łyżką mąki, odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
- Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól, jajka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając rozpuszczone masło, aż stanie się gładkie i elastyczne.
- Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotuj nadzienie. Twaróg rozetrzyj z żółtkiem, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Jagody opłucz i osusz.
- Teraz przygotuj kruszonkę. Masło posiekaj z mąką i cukrem, aż powstaną grudki. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na grubość około 1 cm i wycinaj krążki o średnicy około 10 cm.
- Na środku każdego krążka umieść łyżkę nadzienia twarogowego i kilka jagód. Zlep brzegi krążków, formując drożdżówki, i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj wszystko roztrzepanym jajkiem, posyp kruszonką i odstaw na 15 minut do podrośnięcia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, aż będą złociste. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.