• Link został skopiowany

Surówka biskupia pasuje do wszystkiego. Nie wyobrażam sobie bez niej dobrego obiadu

Jak zrobić idealną surówkę do obiadu, która pasuje i do schabowego, i do kurczaka oraz gulaszu? Istnieje jeden przepis, który pasuje do wszystkiego, robi się go łatwo i ciekawie się nazywa. Jak zrobić surówkę biskupią? Przyda się kwaśny dodatek.
Surówka biskupia - idealna do każdeo obiadu
MShev /Shutterstock

Surówka biskupia nie jest może tak popularna jak choćby mizeria lub surówka colesław, ale kto ją zna, ten wie, że trudno o smaczniejszy dodatek do obiadu. Robi się ją bardzo łatwo, składniki są dostępne w każdym sklepie i co ważne - w lodówce przetrwa nawet kilka dni. Dlaczego w zasadzie surówka z czerwonej kapisty nazywa się surówką biskupią? Chodzi o jej kolor, żaden biskup jej nie wymyślił. Jej kolor przypomina bowiem biskupie szaty, ale żeby taki uzyskać, przyda się sok z cytryny. Takiej surówki aż grzech nie zrobić. 

Zobacz wideo Znasz przepis na kapustę małosolną? Jeśli nie, zobacz film

Surówka biskupia - idealna do każdego obiadu

Składniki:

  • 1 średnia główka czerwonej kapusty, 
  • 2 niewielki marchewki, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki majonezu, 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany, 
  • 1 łyżka startego chrzanu, 
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: starte kwaśne jabłko. 

Surówka biszkupia - sposób wykonania:

  1. Kapustę dość drobno poszatkuj lub zetrzyj na mandolinie. Następnie przełóż do miski i dodaj łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszaj, lekko ugniatając. Następnie odstaw na pół godziny, by kapusta zmiękła. 
  2. Kiedy kapusta mięknie, przygotuj resztę składników. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, podobnie zetrzyj jabłko, jeśli go używasz. Czosnek zmiel w prasce i wyciśnij sok z połowy cytryny. 
  3. Kiedy kapusta już zmięknie, możesz ją wycisnąć z nadmiaru płynu. Następnie dodaj do niej resztę składników, dodaj śmietanę, majonez i chrzan, a także sok z cytryny i dopraw pieprzem do smaku. 
  4. Całość dokładnie wymieszaj i jeśli masz czas, odstaw na jakiś czas do lodówki, by smaki zdążyły się przegryźć.

Wskazówka: Posiekaną kapustę możesz sparzyć. Do gotującej się wody z odrobiną soli dodaj kapustę i sok z cytryny. Sparzaj przez ok. 5 minut i od razu przelej zimną wodą. To szybszy sposób niż zmiękczanie kapusty solą, jednak moim zdaniem ten sposób nie jest aż tak smaczny.

Więcej o: