• Link został skopiowany

Kiszone ogórki nie mają szans z tym. Obierz, zanurz i pozostaw na kilka dni, później są przepyszne

Zapewne większość z nas zastanawia się jakie przetwory przygotować na zimę. Wybór nie jest prosty, ponieważ dostępnych jest wiele przepisów na różne pyszności. My również dokładamy kolejną recepturę, której nie powinno się omijać. Moim zdaniem to warzywo może konkurować z ogórkami, a dla niektórych jest nawet smaczniejsze.
Kiszona marchewka
Fot. Shutterstock, Rimma Bondarenko

Lata to wyjątkowy czas nie tylko dlatego, ponieważ możemy cieszyć się słońcem i upałami. Nie jest też tak dlatego, ponieważ większość z nas jedzie na urlop lub ma wakacje. Wyjątkowość tego czasu nadają jednak produkty, które pojawiają się o tej porze roku. To właśnie teraz możemy cieszyć się świeżymi owocami i warzywami. To te smakołyki możemy jeść pod wieloma formami i każda z nich jest obłędnie pyszna. Ostatnio odkryłam przepis na kiszonkę z marchewki, która moim zdaniem przebija wszystkie inne podobne smakołyki.

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Kiszona marchewka nie wydaje się oczywistym wyborem, gdy chcemy przygotować przetwory. Zazwyczaj sięgamy po ogórki i to właśnie ich mamy najwięcej na swoich półkach w spiżarni. Jednak warto przygotować też coś innego, by mieć różnorodność wyboru. Zrobienie takiej marchewki jest banalnie proste i pasuje jako dodatek do każdego obiadu

Przepis na kiszoną marchewkę

Składniki

  • 1 kg marchewki,
  • 1 litr wody,
  • 20 g soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • liść laurowy,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • 1-2 gałązki kopru,
  • 1-2 liście chrzanu.

Sposób przygotowania

  1. Marchewki obierz i pokrój w słupki lub plasterki. Wodę zagotuj, dodaj sól i mieszaj, aż sól się rozpuści. Odstaw solankę do ostygnięcia.
  2. Do czystego słoika włóż czosnek, liść laurowy, pieprz, koper i liście chrzanu. Następnie dodaj marchewki, układając je ciasno, ale nie zbyt mocno.
  3. Zalej marchewki ostudzoną solanką, upewniając się, że są całkowicie zanurzone. 
  4. Słoik przykryj gazą lub luźno zakręć pokrywkę, aby umożliwić uchodzenie gazów fermentacyjnych.
  5. Odstaw słoik w chłodne i ciemne miejsce na około 7-10 dni. Po tym czasie sprawdź smak marchewek – powinny być kwaśne i chrupiące. Gotową kiszoną marchewkę przechowuj w lodówce.
Więcej o: