Kwaśna i smakowita. Idealną szczawiową zrobisz bez mięsa. Błyskawicznie zniknie z talerzy

A może by tak... zupa szczawiowa bez mięsa? To danie kojarzy się z wiosną, ale jeśli kupisz szczaw w słoiku, możesz wyczarować je o każdej porze roku. Jest smaczne, pożywne i zdrowe. W wersji warzywnej z pewnością zasmakuje każdemu.

Latem nie zawsze jest ochota na mięsne potrawy. Płynne dania przygotowane na bazie bulionu warzywnego są lżejsze i mniej tłuste, a więc idealne na upalne dni. Zupa szczawiowa bez mięsa to mój hit. 

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Zupa szczawiowa bez mięsa. Na co dobry jest szczaw? To niezwykle cenna roślina

Zupa szczawiowa ma swoich fanów, jak i zagorzałych wrogów. Warto jednak pamiętać, że to jedna ze zdrowszych potraw. Szczaw zawiera spore ilości witaminy C, B i E, a także żelazo, magnez, potas i cynk. Ma też właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, a dodatkowo pomaga w procesach trawiennych poprzez stymulację soków żołądkowych.

Fot. Dawid Żuchowicz / Agencja Wyborcza.pl

Szczaw można dodać do sałatek, sosów albo nadzienia do pierogów. Odpowiednio doprawiony smakuje wyśmienicie i z pewnością posmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Najczęściej jednak przygotujemy z niego zupę. Jak zrobić szczawiową bez mięsa? To banalnie proste.

Jak zrobić zupę szczawiową bez mięsa? Zrób według tego przepisu, a wyjdzie przepyszna

Do przygotowania zupy szczawiowej na bazie bulionu warzywnego potrzebujesz:

  • 500 g świeżego szczawiu lub słoik gotowego,
  • 5 ziemniaków,
  • 2-3 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • selera,
  • cebulę,
  • łyżkę soku z cytryny,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Zacznij od przygotowania bulionu. Do garnka wrzuć obrane warzywa - marchew, selera i pietruszkę. Wsyp łyżkę soli, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Cebulę obierz i opiecz na ogniu, a potem wrzuć całą do wywaru. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.

Jeśli używasz świeżego szczawiu, umyj go, posiekaj i wrzuć do garnka. Jeżeli natomiast korzystasz ze szczawiu ze słoika, po prostu wlej zawartość do bulionu. Gotuj przez 15 minut, a po upływie tego czasu dopraw zupę. Do miseczki wlej chochlę wywaru, dodaj śmietanę, wymieszaj i wlej do garnka. Na koniec wyciśnij sok z cytryny. To wszystko. Szczawiową możesz podać z grzankami lub ugotowanymi jajkami. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: