Latem nie zawsze jest ochota na mięsne potrawy. Płynne dania przygotowane na bazie bulionu warzywnego są lżejsze i mniej tłuste, a więc idealne na upalne dni. Zupa szczawiowa bez mięsa to mój hit.
Zupa szczawiowa ma swoich fanów, jak i zagorzałych wrogów. Warto jednak pamiętać, że to jedna ze zdrowszych potraw. Szczaw zawiera spore ilości witaminy C, B i E, a także żelazo, magnez, potas i cynk. Ma też właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, a dodatkowo pomaga w procesach trawiennych poprzez stymulację soków żołądkowych.
Szczaw można dodać do sałatek, sosów albo nadzienia do pierogów. Odpowiednio doprawiony smakuje wyśmienicie i z pewnością posmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Najczęściej jednak przygotujemy z niego zupę. Jak zrobić szczawiową bez mięsa? To banalnie proste.
Do przygotowania zupy szczawiowej na bazie bulionu warzywnego potrzebujesz:
Zacznij od przygotowania bulionu. Do garnka wrzuć obrane warzywa - marchew, selera i pietruszkę. Wsyp łyżkę soli, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Cebulę obierz i opiecz na ogniu, a potem wrzuć całą do wywaru. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
Jeśli używasz świeżego szczawiu, umyj go, posiekaj i wrzuć do garnka. Jeżeli natomiast korzystasz ze szczawiu ze słoika, po prostu wlej zawartość do bulionu. Gotuj przez 15 minut, a po upływie tego czasu dopraw zupę. Do miseczki wlej chochlę wywaru, dodaj śmietanę, wymieszaj i wlej do garnka. Na koniec wyciśnij sok z cytryny. To wszystko. Szczawiową możesz podać z grzankami lub ugotowanymi jajkami. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.