Co można fajnego zrobić na grilla? Postaw na libański przysmak, który zachwyci nawet wyjątkowo wybredne podniebienia. Gdy podczas ostatniego spotkania zrobił go mój kolega, zniknął ze stołu przed kiełbasą i karczkiem. Jest pyszny i prosty w przygotowaniu.
3
Co można fajnego zrobić na grilla? Fot. Archiwum prywatne
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Niektórzy żartobliwie uważają grill za wakacyjny sport narodowy Polaków. Nic dziwnego, wszakże gdy tylko temperatury na zewnątrz na to pozwalają, niemal wszystkie spotkania towarzyskie odbywają się wokół przyrządzonych na ogniu potraw. Królują kiełbasy, karczki, skrzydełka z kurczaka, a niekiedy także warzywne szaszłyki. Jeśli masz ochotę na coś równie pysznego, ale przy tym nieco mniej banalnego, postaw na libański przysmak. Możesz być pewna, że w mig zniknie ze stołu.
REKLAMA
Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser
Co można fajnego zrobić na grilla? Kolega z Libanu zachwycił wszystkich pysznymi szaszłykami
Być może szaszłyki z grilla nie cieszą się tak dużą popularnością jak kiełbasa czy karczek, jednak gdy się pojawią na stole, zajada się nimi każdy. W Polskiej wersji to zazwyczaj nadziewane na wykałaczki kawałki dowolnego mięsa poprzekładane warzywami takimi jak papryka, bakłażan, cebula, pieczarki i cukinia. Jeśli chcesz zaskoczyć gości ciekawą alternatywą, postaw na shish taouk, czyli libańskie szaszłyki z kurczaka. Dzięki odpowiedniej marynacie zyskują niezwykłego smaku i po grillowaniu stają się chrupiące na zewnątrz, zaś miękkie w środku. Do tego są naprawdę proste w przygotowaniu. Jak je przyrządzić? Zacznij od zakupów.
Co oryginalnego na grilla? Zaopatrz się w kurczaka, wykałaczki i przyprawy
Do zrobienia aromatycznych szaszłyków wprost z Libanu będziesz potrzebowała:
przyprawy: po pół łyżeczki słodkiej papryki, tymianku, soli, pieprzu, 1/4 łyżeczki cynamonu i opcjonalnie chilli,
opcjonalnie: niektórzy dodają też nieco (ok. 1 łyżeczkę) koncentratu pomidorowego.
Zacznij od przygotowania mięsa. Dokładnie je oczyść i pokrój na duże kawałki.
W miseczce wymieszaj ze sobą jogurt, czosnek, przyprawy, oliwę z oliwek i sok z cytryny.
Mięso włóż do marynaty. Zadbaj o to, by dotarła do każdego kawałka. Włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Zamarynowane kawałki z kurczaka nabij na szaszłyki w taki sposób, by się dotykało.
Grilluj przez kilkanaście minut w taki sposób, by zarumieniło się z każdej strony.
Najlepiej smakuje w towarzystwie świeżych warzyw i ulubionego sosu. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.