Jagoda kamczacka pochodzi z Azji Północno-Wschodniej, ale w Polsce niemal do perfekcji opanowaliśmy jej uprawę. Można hodować ją nawet w przydomowych ogrodach. Nie jest to bardzo wymagające (nie ma np. potrzeby stosowania pestycydów), bo jagoda kamczacka bardzo dobrze znosi zarówno suszę, jak i mróz. Jest też odporna na szkodniki i choroby roślin. Trzeba jedynie pamiętać, by przecinać zbyt zagęszczone pędy. Wtedy owoce będą ładnie dojrzewały.
Ten pyszny, zdrowy owoc można jeść na surowo, ale bardzo smaczne są też robione z niego przetwory, np. dżemy. Poniżej znajdziecie przykładowy przepis na dżem z jagody kamczackiej. Receptura jest prosta, więc ryzyko, że coś pójdzie nie tak, jest minimalne.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy słoiki. Powinny być wyparzone i suche, wieczka również. Dzięki temu zamknięty w nich dżem z jagody kamczackiej się nie popsuje. Potem myjemy i osuszamy owoce.
Do dużego garnka wrzucamy jagody, wsypujemy cukier i mieszamy. Gotujemy na średniej mocy palnika przez około godzinę. Jeszcze gorący dżem przekładamy do przygotowanych wcześniej słoików (pamiętamy, by zostawić nieco miejsca pod nakrętką, nie nakładać na styk) i mocno je zakręcamy.
Teraz dżem z jagody kamczackiej trzeba zapasteryzować. Można to zrobić na kilka sposobów, najpopularniejszą jest ta z wykorzystaniem garnka. Na jego dnie kładziemy bawełnianą ściereczkę. Wkładamy słoiki (zakrętkami do góry) i staramy się ułożyć je tak, by się nie dotykały. Wlewamy gorącą wodę poniżej zakrętek i zagotowujemy. Gotujemy przez 15-20 minut.
Po zakończeniu pasteryzacji słoiki ostrożnie wyjmujemy z garnka i ustawiamy do góry dnem na ręczniku. Czekamy, aż wystygną. Potem warto sprawdzić, czy na pewno wszystkie wieczka się zassały. Jeśli będą wypukłe to znak, że coś poszło nie tak i trzeba jak najszybciej powtórzyć proces pasteryzowania. Dżem z jagody kamczackiej najlepiej przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Ta odmiana jagody uważana jest za jeden z najzdrowszych owoców. Ma dużo witamin:
Jest też źródłem: żelaza, magnezu, fosforu i krzemu. Zawiera cenne związki fenolowe. To skuteczne przeciwutleniacze, które usuwają szkodliwe wolne rodniki. Wykorzystuje się je między innymi w leczeniu raka, zapobieganiu przerzutom i infekcjom oraz do leczenia niektórych chorób układu pokarmowego, ponieważ stymulują wątrobę do produkcji żółci. Związki fenolowe działają także przeciwwrzodowo.
Jagoda kamczacka dostarcza naszemu organizmowi także epikatechin, które również są przeciwutleniaczami. Przeciwdziałają rozwojowi cukrzycy, nowotworów i udarów.