Nie wszyscy znają ten owoc. Dżem z niego jest tak dobry, że słoik wyliżesz do dna

Jagoda kamczacka z roku na rok zyskuje coraz większą popularność, ale wciąż przetwory chętniej robimy z innych owoców. Pora to zmienić, bo ta odmiana jagody to bomba witaminowa, na dodatek przepyszna. Dżem z jagody kamczackiej umie trafić w najczulsze smakowe struny i szybko zajmie honorowe miejsce w twojej spiżarni.

Jagoda kamczacka pochodzi z Azji Północno-Wschodniej, ale w Polsce niemal do perfekcji opanowaliśmy jej uprawę. Można hodować ją nawet w przydomowych ogrodach. Nie jest to bardzo wymagające (nie ma np. potrzeby stosowania pestycydów), bo jagoda kamczacka bardzo dobrze znosi zarówno suszę, jak i mróz. Jest też odporna na szkodniki i choroby roślin. Trzeba jedynie pamiętać, by przecinać zbyt zagęszczone pędy. Wtedy owoce będą ładnie dojrzewały.

Zobacz wideo Lubisz wytrawne przetwory? Zrób w domu pyszny ajwar

Ten pyszny, zdrowy owoc można jeść na surowo, ale bardzo smaczne są też robione z niego przetwory, np. dżemy. Poniżej znajdziecie przykładowy przepis na dżem z jagody kamczackiej. Receptura jest prosta, więc ryzyko, że coś pójdzie nie tak, jest minimalne.

Przepis na dżem z jagody kamczackiej

Składniki:

  • 1 kg świeżej jagody kamczackiej,
  • 300 g cukru.

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy słoiki. Powinny być wyparzone i suche, wieczka również. Dzięki temu zamknięty w nich dżem z jagody kamczackiej się nie popsuje. Potem myjemy i osuszamy owoce.

Do dużego garnka wrzucamy jagody, wsypujemy cukier i mieszamy. Gotujemy na średniej mocy palnika przez około godzinę. Jeszcze gorący dżem przekładamy do przygotowanych wcześniej słoików (pamiętamy, by zostawić nieco miejsca pod nakrętką, nie nakładać na styk) i mocno je zakręcamy. 

Teraz dżem z jagody kamczackiej trzeba zapasteryzować. Można to zrobić na kilka sposobów, najpopularniejszą jest ta z wykorzystaniem garnka. Na jego dnie kładziemy bawełnianą ściereczkę. Wkładamy słoiki (zakrętkami do góry) i staramy się ułożyć je tak, by się nie dotykały. Wlewamy gorącą wodę poniżej zakrętek i zagotowujemy. Gotujemy przez 15-20 minut. 

Dżem z jagody kamczackiejDżem z jagody kamczackiej Rimma Bondarenko / Shutterstock

Po zakończeniu pasteryzacji słoiki ostrożnie wyjmujemy z garnka i ustawiamy do góry dnem na ręczniku. Czekamy, aż wystygną. Potem warto sprawdzić, czy na pewno wszystkie wieczka się zassały. Jeśli będą wypukłe to znak, że coś poszło nie tak i trzeba jak najszybciej powtórzyć proces pasteryzowania. Dżem z jagody kamczackiej najlepiej przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. 

Jagoda kamczacka. Dlaczego warto ją jeść?

Ta odmiana jagody uważana jest za jeden z najzdrowszych owoców. Ma dużo witamin:

  • grupy B, które wpływają na prawidłowe działanie układu nerwowego,
  • A, która poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów, dobrze wpływa również na wzrok,
  • C, która wspiera układ odpornościowy w walce z infekcjami.

Jest też źródłem: żelaza, magnezu, fosforu i krzemu. Zawiera cenne związki fenolowe. To skuteczne przeciwutleniacze, które usuwają szkodliwe wolne rodniki. Wykorzystuje się je między innymi w leczeniu raka, zapobieganiu przerzutom i infekcjom oraz do leczenia niektórych chorób układu pokarmowego, ponieważ stymulują wątrobę do produkcji żółci. Związki fenolowe działają także przeciwwrzodowo.

Jagoda kamczacka dostarcza naszemu organizmowi także epikatechin, które również są przeciwutleniaczami. Przeciwdziałają rozwojowi cukrzycy, nowotworów i udarów.

Które przetwory wolisz?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.