Obiad z cukinii to nie tylko leczo i placki. Ten przepis na sos jest idealny do makaronu i ryżu

Sezon na cukinię w pełni i na potęgę robimy z niej pyszne placki, aromatyczne leczo i faszerujemy ją mięsem. To zdecydowanie najpopularniejsze dania z cukinii, jednak mało osób wie, jak zrobić sos z cukinii do makaronu. To prosty przepis na obiad, który smakuje obłędnie dzięki dwóm dodatkom - jeden z nim dodajesz do sałatek.

Z cukinii można zrobić całe mnóstwo pysznych dań i chyba żadne inne warzywo nie jest tak uniwersalne, co cukinia. Można ją piec, grillować, faszerować w najróżniejsze sposoby, kisić, marynować, robić pyszne zupy i sosy. I właśnie dziś zdradzimy wam przepis na najlepszy sos do makaronu właśnie z cukinii. Przepis jest banalny, a smaku nadaje czosnek i ser feta, który po uduszeniu sprawia, że sos ma aksamitną konsystencję i wyjątkowy smak. Żal nie spróbować. 

Zobacz wideo Makaron z cukinii? Ten przepis zaskakuje

Obiad z cukinii. To najlepszy sos do makaronu

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • 1 duża cebula, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 100 g sera w typie greckiej fety,
  • pęczek natki pietruszki, 
  • 1/3 szklanki śmietany 18 proc.
  • sól, pieprz, szczypta ostrej papryczki, płaska łyżeczka curry, 
  • ulubiony makaron do podania, 
  • opcjonalnie: podsmażona pierś z kurczaka lub indyka. 

Sos z cukinii do makaronu - sposób wykonania:

  1. Jeśli stawiasz na wersję z kurczakiem lub indykiem, pokrój mięso w kostkę i zamarynuj w przyprawach. Następnie podsmaż na patelni. Kiedy się podsmaży, zdejmij z patelni i odłóż do miski. 
  2. Cukinię umyj o pokrój w plastry lub większą kostkę, cebulę posiekaj w kostkę, a czosnek zmiel w prasce lub także drobno posiekaj. 
  3. Przygotuj duży rondel lub garnek z grubym dnem i rozgrzej w nim łyżkę masła i 2 łyżki oliwy. Następnie dodaj cebulę i podsmażaj do zeszklenia. 
  4. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj cukinię i duś, aż będzie miękka. W razie potrzeby możesz dodać ok. 200 ml warzywnego bulionu. Na tym etapie dołóż podsmażone mięso oraz czosnek. 
  5. Duś na średniej mocy palnika, aż cukinia będzie miękka. Dodaj śmietanę oraz ser feta i dopraw do smaku przyprawami. Dodaj także posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj i duś, aż ser się rozpuści. 

Taki sos idealnie pasuje do spaghetti, tagliatelle i penne, ale będzie pyszny także do ryżu i kaszy perłowej. Możesz podać także jako samodzielne danie z ziołową grzanką lub jako dodatek do grillowanych mięs. Jeśli chcesz, przed podaniem możesz dodać startą mozzarellę lub inny ser, który lubisz. 

Więcej o: