Kotlety bez mięsa przypadną do gustu nie tylko osobom na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, lecz także wszystkim miłośnikom chrupiących pyszności. Poniższe rarytasy z młodej kapusty w panierce z płatków kukurydzianych będą tak rozchwytywane, że w mig znikną z talerzy.
Daria Rogowska, znana w mediach społecznościowych jako @ekocentryczka, dzieli się w sieci prostymi i zdrowymi przepisami na dania bezmięsne. Niedawno na jej profilu pojawił się przepis na kotlety warzywne. Po spróbowaniu muszę przyznać, że autorka miała rację - wyszły bowiem przepyszne.
Składniki na kotlety:
Składniki na ciasto:
Zacznij od dokładnego umycia i osuszenia kapusty. W dalszej kolejności pokrój warzywo w nie za grube plastry. Ważne też, aby użyć w tym celu części kapusty jak najbliżej głąba - dzięki temu nasze kotlety nie rozpadną się w czasie obtaczania w cieście i panierce.
Do miski wlej mleko sojowe, a następnie dodaj mąkę, płatki drożdżowe oraz przyprawy: sproszkowany czosnek, wędzoną paprykę i sól. Połącz wszystkie składniki na jednolitą masę. Płatki kukurydziane wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj na drobną panierkę.
Plastry kapusty dopraw solą oraz pieprzem wedle uznania, a następnie zanurz w cieście i obtocz w zmielonych płatkach. Na koniec ułóż prawie gotowe kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut.
Po upływie połowy czasu przewróć smakołyki na drugą stronę. Teraz wystarczy je już tylko zaserwować na ciepło z ulubionymi dodatkami, najlepiej gotowanymi ziemniakami i surówką lub mizerią. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.