• Link został skopiowany

Pyszne i chrupiące kotlety bez grama mięsa? Biorę jedno warzywo, ale nie to, o którym myślisz

Kotlety to jedna z flagowych potraw kuchni polskiej. Choć zwykle przyrządzamy je w wersji mięsnej, to warto czasem sięgnąć po coś nowego. Warzywne kotlety z przepisu pewnej blogerki robią furorę w moim domu. Są na bazie dość nietypowego warzywa.
Przepis na warzywne kotlety z młodej kapusty
fot. robert6666 / iStock.com / IG: @ekocentryczka

Kotlety bez mięsa przypadną do gustu nie tylko osobom na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, lecz także wszystkim miłośnikom chrupiących pyszności. Poniższe rarytasy z młodej kapusty w panierce z płatków kukurydzianych będą tak rozchwytywane, że w mig znikną z talerzy.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Z czego można zrobić kolety bez mięsa? Sezonowe warzywo w panierce zrobi furorę

Daria Rogowska, znana w mediach społecznościowych jako @ekocentryczka, dzieli się w sieci prostymi i zdrowymi przepisami na dania bezmięsne. Niedawno na jej profilu pojawił się przepis na kotlety warzywne. Po spróbowaniu muszę przyznać, że autorka miała rację - wyszły bowiem przepyszne.

Składniki na kotlety:

  • mała główka kapusty,
  • 3/4 szklanki zmielonych płatków kukurydzianych,
  • opcjonalnie: bułka tarta.

Składniki na ciasto:

  • pół szklanki mleka sojowego,
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej lub z ciecierzycy,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych,
  • pół łyżeczki sproszkowanego czosnku,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • pół łyżeczki soli.
 

Chrupiące kotlety z młodej kapusty. Sposób przygotowania

Zacznij od dokładnego umycia i osuszenia kapusty. W dalszej kolejności pokrój warzywo w nie za grube plastry. Ważne też, aby użyć w tym celu części kapusty jak najbliżej głąba - dzięki temu nasze kotlety nie rozpadną się w czasie obtaczania w cieście i panierce.

Do miski wlej mleko sojowe, a następnie dodaj mąkę, płatki drożdżowe oraz przyprawy: sproszkowany czosnek, wędzoną paprykę i sól. Połącz wszystkie składniki na jednolitą masę. Płatki kukurydziane wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj na drobną panierkę.

Plastry kapusty dopraw solą oraz pieprzem wedle uznania, a następnie zanurz w cieście i obtocz w zmielonych płatkach. Na koniec ułóż prawie gotowe kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut.

Po upływie połowy czasu przewróć smakołyki na drugą stronę. Teraz wystarczy je już tylko zaserwować na ciepło z ulubionymi dodatkami, najlepiej gotowanymi ziemniakami i surówką lub mizerią. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: