To najlepszy sposób na soczystego kurczaka. Robię go co niedziela, a rodzina nigdy nie ma dość

Jak zrobić pieczonego kurczaka, żeby był soczysty i kruchy jednocześnie? Zwykle marynowałam go na sucho i owszem, był smaczny, ale nigdy to nie był kurczak mojego życia. Jakiś czas temu jednak wpadł mi przepis z użyciem składnika, o którym w życiu bym nie pomyślała. To był strzał w dziesiątkę - moja rodzina nie chce już innego obiadu na niedzielę.

Pieczony kurczak to jeden z najprostszych i zarazem uniwersalnych potraw do zaserwowania na niedzielny obiad lub podczas spotkań rodzinnych. Jednak mimo tego, że to łatwe danie, zdecydowanie nie warto traktować go po macoszemu. Pieczony kurczak zdecydowanie zasługuje na to, żeby się nad nim nieco pochylić i zadbać o marynatę. Nigdy nie pomyślałabym, że marynata z maślanki, czosnku i cytryny tak fantastycznie podziała na drobiowe mięso.

Zobacz wideo ZObacz przepis na najlepszą przekąskę z kurczakiem

Soczysty kurczak z piekarnika. Biała marynata działa cuda

Składniki:

  • 6 ćwiartek z kurczaka (możesz podzielić na udka i podudzia),
  • 500 ml maślanki naturalnej,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • sól i pieprz.

Kurczak w maślance - sposób wykonania:

  1. Kurczaka oczyść i osusz. Następnie przełóż do dużej miski.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i natrzyj nim mięso. Natrzyj także innymi przyprawami i nie zapomnij o soku z cytryny.
  3. Zalej całość maślanką i dokładnie wymieszaj, by mięso było w całości pokryte marynatą. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 12 godzin.
  4. Godzinę przed planowanym pieczeniem wyjmij miskę z kurczakiem, by mięso nabrało temperatury pokojowej.
  5. Delikatnie strzep nadmiar maślanki z kawałków kurczaka, ale nie wycieraj mięsa - trochę marynaty powinno zostać na kurczaku.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Kurczaka przełóż do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i przykryj je pokrywką albo folią aluminiową. Piecz przez pół godziny. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne pół godziny.

Taki kurczak aż prosi się o zrobienie. Nie od dziś wiadomo, że nabiał i kwaśne dodatki sprawiają, że mięso kruszeje i staje się delikatniejsze. Podobnych technik używa się w kuchni tureckiej, bałkańskiej i indyjskiej. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich kurczakiem z zupełnie nowym wydaniu, pędź do sklepu po maślankę.

Więcej o: