W naszym kraju funkcjonują trzy szkoły gotowania żurku, a jedna z nich wywodzi się ze Śląska Opolskiego. Podstawowy przepis na zupę zawiera wkładkę mięsną, jajka i ziemniaki. Jest jednak jeden składnik, który doskonale dopełnia smak, nadając jej przyjemnej kwaskowości. Odważysz się na małą rewolucję w kuchni?
Żurek na prawdziwym zakwasie jest czasochłonną potrawą, jednak jego smak rekompensuje każdą minutę spędzoną w kuchni. Najważniejsze jest przygotowanie zakwasu i trzeba go zrobić kilka dni przed planowanym gotowaniem zupy, aby zdążył się przegryźć. Składniki, których będziesz potrzebować:
W dużym słoiku wymieszaj mąkę z maślanką — to właśnie w niej tkwi sekret Opolan na doskonały żur. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i kulki pieprzu. Przykryj słoik gazą i pozostaw w ciepłym miejscu na 4-5 dni. Dwa razy dziennie zamieszaj zawartość słoika drewnianą łyżką.
PORADA! Zanim użyjesz zakwasu do gotowania zupy, wyjmij z niego ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Możesz w tym celu użyć widelca i za jego pomocą wyłowić przyprawy.
Jeśli lubisz kwaśne potrawy, ten przepis na śląską wersję dania z pewnością cię zachwyci. Możesz zabrać się za gotowanie kiedy zakwas odpowiednio sfermentuje. Jego konsystencja powinna być jednolita, gęsta z bąbelkami na powierzchni. Zanim dodasz go do żurku, sprawdź, czy nie ma goryczki w smaku. Składniki potrzebne do ugotowania żuru:
Do dużego garnka wlej bulion, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i zagotuj. Kiełbasę pokrój w plasterki i wrzuć do garnka. Podsmaż na patelni posiekaną cebulę oraz boczek pokrojony w kostkę i przełóż do zupy. Wlej wcześniej przygotowany zakwas, dodaj majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz chrzan i gotuj na małym ogniu 15-20 minut. W miseczce zahartuj śmietanę kilkoma łyżkami żurku i dokładnie mieszając, wlewaj powoli do garnka. Dodaj ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę, dopraw do smaku pieprzem oraz solą i podawaj z ugotowanym jajkiem. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.