Takiego żuru nigdy nie jedliście. Jeden dodatek w opolskiej wersji zmienia wszystko

Każdy region Polski ma własne tradycje kulinarne, dzięki czemu panuje duża różnorodność smaków. Z pozoru potrawy są podobne, jednak kiedy głębiej przyjrzymy się ich przygotowaniu, znajdziemy subtelne różnice. Czy wiesz, co jest potrzebne do żurku? Opolanie dają do niego wyjątkowy składnik.

W naszym kraju funkcjonują trzy szkoły gotowania żurku, a jedna z nich wywodzi się ze Śląska Opolskiego. Podstawowy przepis na zupę zawiera wkładkę mięsną, jajka i ziemniaki. Jest jednak jeden składnik, który doskonale dopełnia smak, nadając jej przyjemnej kwaskowości. Odważysz się na małą rewolucję w kuchni?

Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny

Co jest potrzebne do żurku? Dobry zakwas to podstawa

Żurek na prawdziwym zakwasie jest czasochłonną potrawą, jednak jego smak rekompensuje każdą minutę spędzoną w kuchni. Najważniejsze jest przygotowanie zakwasu i trzeba go zrobić kilka dni przed planowanym gotowaniem zupy, aby zdążył się przegryźć. Składniki, których będziesz potrzebować:

  • 100 g żytniej mąki,
  • pół litra maślanki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu.

W dużym słoiku wymieszaj mąkę z maślanką — to właśnie w niej tkwi sekret Opolan na doskonały żur. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i kulki pieprzu. Przykryj słoik gazą i pozostaw w ciepłym miejscu na 4-5 dni. Dwa razy dziennie zamieszaj zawartość słoika drewnianą łyżką.

PORADA! Zanim użyjesz zakwasu do gotowania zupy, wyjmij z niego ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Możesz w tym celu użyć widelca i za jego pomocą wyłowić przyprawy.

Nigdy nie dodawaj tego do żurku! Te dwa błędy popełnia wiele osób. Sprawdzone rady na idealny żurek
Nigdy nie dodawaj tego do żurku! Te dwa błędy popełnia wiele osób. Sprawdzone rady na idealny żurek Fot. Tomek Czachorowski / Agencja Wyborcza.pl

Jak zrobić żurek krok po kroku? Opolska wersja cię zachwyci

Jeśli lubisz kwaśne potrawy, ten przepis na śląską wersję dania z pewnością cię zachwyci. Możesz zabrać się za gotowanie kiedy zakwas odpowiednio sfermentuje. Jego konsystencja powinna być jednolita, gęsta z bąbelkami na powierzchni. Zanim dodasz go do żurku, sprawdź, czy nie ma goryczki w smaku. Składniki potrzebne do ugotowania żuru:

  • 2 litry bulionu,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 350 g białej kiełbasy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 małe cebule,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 250 ml śmietany 18%,
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 6 ugotowanych ziemniaków,
  • 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, łyżeczka majeranku, sól, pieprz.

Do dużego garnka wlej bulion, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i zagotuj. Kiełbasę pokrój w plasterki i wrzuć do garnka. Podsmaż na patelni posiekaną cebulę oraz boczek pokrojony w kostkę i przełóż do zupy. Wlej wcześniej przygotowany zakwas, dodaj majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz chrzan i gotuj na małym ogniu 15-20 minut. W miseczce zahartuj śmietanę kilkoma łyżkami żurku i dokładnie mieszając, wlewaj powoli do garnka. Dodaj ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę, dopraw do smaku pieprzem oraz solą i podawaj z ugotowanym jajkiem. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: