Takiej ogórkowej w życiu nie jadłeś. Wrzuć kilka liści, a od razu nabierze smaku

Niektóre smaki znamy bardzo dobrze i to od wielu lat i nawet nie chcemy ich zmieniać. Poznaliśmy je dziki naszym babciom i mamom i po dziś dzień stosujemy się do ich przepisów. Jednak czasem warto zmienić nawet najbardziej klasyczny przepis. Może się wtedy okazać, że wyjdzie z tego naprawdę coś smacznego.

Niektóre dania są tak kultowe, że niektórzy nie mają odwagi, by zmieniać ich skład i przy tym smak. Jednak trzeba przyznać, że czasem warto to zrobić, by odkryć coś na nowo, a przy tym cieszyć się smakiem i aromatem jeszcze bardziej. Dobrym rozwiązaniem jest wprowadzanie na początku niewielkich zmian i stopniowo można je zwiększać. Ostatnio postanowiłam poeksperymentować z zupą ogórkową, którą tak bardzo lubię. Okazało się, że dodanie jednego składnika było strzałem w dziesiątkę.

Jeśli zastanawiasz się, co takiego można dodać do ogórkowej, by była jeszcze smaczniejsza, już pędzimy z odpowiedzią. Wystarczy, że wrzucisz do niej świeże liście mięty. Ten właśnie składnik nadaje potrawie charakterystycznego smaku i wyjątkowego aromatu.

Przepis na zupę ogórkową z miętą

Składniki

  • 5 średnich ogórków kiszonych,
  • 1 litr bulionu,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 ziemniaki,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pęczek świeżej mięty,
  • sok z połowy cytryny.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno i zeszklij na maśle w dużym garnku. Ogórki zetrzyj na tarce o dużych lub mniejszych oczkach, w zależności od swoich preferencji smakowych. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodaj ogórki i ziemniaki, smaż całość przez około 5 minut. Następnie wlej bulion do garnka, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  3. Zdejmij garnek z ognia i wlej do niej wcześniej zahartowaną śmietanę, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, a następnie podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut, nie dopuszczając do wrzenia.
  4. Na koniec dodaj posiekaną świeżą miętę i dokładnie wymieszaj. Przez chwilę podgrzewaj, następnie podawaj zupę na gorąco, udekorowaną listkami mięty lub bazylii. Smacznego!
Więcej o: