Niektóre dania są tak kultowe, że niektórzy nie mają odwagi, by zmieniać ich skład i przy tym smak. Jednak trzeba przyznać, że czasem warto to zrobić, by odkryć coś na nowo, a przy tym cieszyć się smakiem i aromatem jeszcze bardziej. Dobrym rozwiązaniem jest wprowadzanie na początku niewielkich zmian i stopniowo można je zwiększać. Ostatnio postanowiłam poeksperymentować z zupą ogórkową, którą tak bardzo lubię. Okazało się, że dodanie jednego składnika było strzałem w dziesiątkę.
Jeśli zastanawiasz się, co takiego można dodać do ogórkowej, by była jeszcze smaczniejsza, już pędzimy z odpowiedzią. Wystarczy, że wrzucisz do niej świeże liście mięty. Ten właśnie składnik nadaje potrawie charakterystycznego smaku i wyjątkowego aromatu.
Przepis na zupę ogórkową z miętą
Składniki
- 5 średnich ogórków kiszonych,
- 1 litr bulionu,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 ziemniaki,
- 200 ml śmietany 18%,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku,
- pęczek świeżej mięty,
- sok z połowy cytryny.
Sposób przygotowania
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno i zeszklij na maśle w dużym garnku. Ogórki zetrzyj na tarce o dużych lub mniejszych oczkach, w zależności od swoich preferencji smakowych. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Do zeszklonej cebuli i czosnku dodaj ogórki i ziemniaki, smaż całość przez około 5 minut. Następnie wlej bulion do garnka, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Zdejmij garnek z ognia i wlej do niej wcześniej zahartowaną śmietanę, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, a następnie podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut, nie dopuszczając do wrzenia.
- Na koniec dodaj posiekaną świeżą miętę i dokładnie wymieszaj. Przez chwilę podgrzewaj, następnie podawaj zupę na gorąco, udekorowaną listkami mięty lub bazylii. Smacznego!